Zoeken

Akeelah And The Bee

  • Cinevision.be/nl quoteert Akeelah And The Bee met een 3/5
  • Regisseur: Doug Atchison
  • Cast: Keke Palmer, Laurence Fishburne, Angela Bassett
  • Genre: Drama
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-05-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Akeelah And The Bee"

Het is niet altijd even gemakkelijk om meer te zijn dan doorsnee. Zeker niet op een school, waar je voor veel leerkrachten maar een nummer bent op hun puntenlijst of voor het gros van je medestudenten een muurbloempje dat indruist tegen alles wat beschouwd wordt als cool. Wat je ook bent, het is nooit goed, maar doorgaans blijf je gewoon steken in onopvallendheid.

Akeelah (Keke Palmer) is zo'n meisje. Ze is elf jaar, haar moeder (Angela Bassett) merkt haar amper op, haar klasgenoten zijn niet tuk op haar en leraars bestempelen haar als 'een meisje met weinig ambitie'. Voorbestemd om in een golf van anonimiteit en platgereden paadjes door het leven te gaan verandert Akeelah's lot op het moment dat ze - geheel tegen alle verwachtingen in - de spellingswedstrijd wint die op haar school georganiseerd werd. Geholpen door de bekende leraar Joshua Larabee (Laurence Fishburne) is ze vastberaden meer te zijn dan dertien in een dozijn.

In wezen vertelt ‘Akeelah And The Bee’ niet meer dan wat het gros van z'n genregenoten al veel eerder orakelden - geloof in jezelf en je weet nooit hoe ver je het in het leven kan brengen - maar de manier waarop Doug Atchison z'n tedere en oprechte verhaal in beeld brengt, verdient bewondering. Het verhaal focust zich niet alleen op Akeelah's tocht langsheen allerhande spellingswedstrijden, maar ook op de psychologie van de nevenpersonages; zo komen we meer dan voldoende te weten over Fishburnes karakter en hebben we op het einde van de rit ook het gevoel van een connectie. Ja, we geven het toe, het is niet altijd even subtiel, maar de boodschap die de film overdraagt is universeel en op quasi iedereen toepasbaar.

Dat de film nergens verzandt in een clichématige en stroperige soapaflevering is uiteraard ook te danken aan de puike vertolkingen, met een sterke Keke Palmer op kop. Ze is nog jong, maar nu al geeft ze blijk van eindeloos veel potentieel. Ze wordt omringd door bekende koppen als Laurence Fishburne en Angela Bassett, die als respectievelijk haar naaste begeleider en haar moeder het beste van zichzelf geven. ‘Akeelah And The Bee’ is een filmpje dat door z’n titel en weinig populaire thema - het gros van de bevolking had op de schoolbanken al een hekel aan spelling, laat staan dat ze er dan een film over willen zien - misschien niet de kansen zal krijgen die hij verdient, maar wie zich ervoor openstelt, ontdekt een sprankelende, mooie en hoopvolle film. Niet altijd even origineel, maar wel doeltreffend en, net zoals z'n hoofdpersonage, meer dan doorsnee.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray