Zoeken

The Frighteners (Director's Cut)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Frighteners (Director's Cut) met een 3/5
  • Regisseur: Peter Jackson
  • Cast: Michael J. Fox, Trini Alvarado, John Astin
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2005
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Frighteners (Director's Cut)"

Nog voor Peter Jackson verstrikt raakte in z’n eigen megalomanie, was hij een wereldberoemd cultregisseur, die met ‘Bad Taste’ en ‘Braindead’ het alternatieve horrorcircuit veroverde. Z’n eerste bigbudget film kwam er met ‘The Frighteners’, een sympathieke, frisse horrorkomedie, waarin commercie en extravaganza op uitstekende wijze hand in hand gaan.

Frank Bannister (Michael J. Fox) verdient z’n kost als ghostbuster in een klein dorpje. Wat niemand echter weet is dat hij onder één hoedje speelt met de geesten die hij beweert te bestrijden. Franks oplichtershandeltje werkt uitstekend totdat een krachtige, kwaadaardige geest z’n intrede maakt en een spoor van lijken achterlaat. Frank moet samenwerken met z’n geestpartners om deze gedaanteverwisselende snoodaard te pakken te krijgen.

‘The Frighteners’ boogt op een leuke premisse, pakt geregeld uit met een geestige scène en wordt bekroond met een spetterende, spectaculair gefilmde finale. De twijfelende filmliefhebber weet Jackson evenzeer in te pakken met enkele aangename en voortreffelijk getimede filmverwijzingen, waaronder een verdoken eerbetoon aan ‘Full Metal Jacket’ door de aanwezigheid van R. Lee Ermey als drill instructor op het kerkhof. De effecten zijn verzorgd en hoewel het verhaaltje natuurlijk teert op een gezonde dosis fantasie voelen de artificiële kunstwerken die Jackson uit z’n computer tovert niet geheel ongeloofwaardig. In het geheel is ‘The Frighteners’ niet bijzonder overdreven, maar eerder luchtig en cheesy. Dit bespaart de ongeoefende kijker niet alleen een stevige kater, het zorgt er ook voor dat het qua entertainmentwaarde meer dan snor zit.

Michael J. Fox is goed gecast en speelt als geestenverjager één van de laatste hoofdrollen in z’n carrière. Zoals bekend moest Fox half jaren negentig z’n activiteiten als acteur deels staken ten gevolge van een ongeneeslijke aandoening en bijgevolg treedt de man alleen nog maar op in korte bijrolletjes. Bijna tien jaar na z’n oorspronkelijke release, is er van ‘The Frighteners’ een nog uitzinnigere director’s cut uitgebracht met meer scènes en natuurlijk ook meer humor. Deze pretentieloze horrorkomedie draagt het hart op de juiste plaats en is het beste bewijs dat er in Peter Jackson toch nog een getalenteerd regisseur schuilgaat. Alleen jammer dat deze heden ten dage voorgoed opgesloten blijkt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray