Zoeken

Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus

  • Cinevision.be/nl quoteert Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus met een 2/5
  • Regisseur: Steven Shainberg
  • Cast: Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Ty Burrell
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 10-01-2007
  • DVD: 13-12-2007
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus"

Één van de beste actrices die Hollywood op dit moment bevolkt, is ongetwijfeld Nicole Kidman, die enkele jaren het ene kritische en commerciële succes na het andere draaide en haar doorzetting bekroond zag met een welverdiende Oscar voor haar vertolking in het sublieme ‘The Hours’. Het is echter al een tijdje geleden dat La Kidman nog heeft kunnen schitteren - optredens in pakweg ‘The Stepford Wives’, ‘Bewitched’ of ‘The Interpreter’ vormen voor een actrice van haar kaliber immers een geringe uitdaging.

In ‘Fur: An Imaginary Portret Of Diane Arbus’ mag ze haar onderkoelde acteerstijl nog eens bovenhalen; deze eigenzinnige, intrigerende, maar niet geheel geslaagde portrettering vertelt een verzonnen verhaal over de bekende fotografe Diane Arbus (Nicole Kidman). De Arbus uit de film is een buitenbeentje, een innerlijk eenzame en onbegrepen vrouw, wiens leven vooral bestaat uit het assisteren van haar echtgenoot, een vooraanstaand en gerespecteerd fotograaf (Ty Burrell). Wanneer deze laatste haar echter een hobby aanpraat, besluit Diane zelf achter de camera te kruipen om een portretalbum te maken over haar buurt. Ze is vooral geïnteresseerd in haar kersverse bovenbuur, de introverte en aan een zeldzame ziekte lijdende Lionel (Robert Downey Jr.).

‘Fur’, onder regie van Steven ‘Secretary’ Shainberg, creëert een nieuwe wereld binnen de realiteit, waarin vooral freaks hun opwachting maken en waarin Arbus zich naarmate de film vordert meer en meer in blijkt thuis te voelen. Bovendien ontwikkelt er zich ook een liefdesrelatie tussen Arbus en haar bovenbuur; een zijspoor, dat uiteindelijk heel wat herinneringen oproept aan de legende van de schone en het beest. ‘Fur’ is bijzonder mooi gefilmd en de eenvoud dient het verhaal uitstekend, maar toch lijkt het alsof de film nooit helemaal uit de startblokken schiet. De opbouw lijkt eindeloos te duren en van echt veel karakteruitdieping is weinig sprake. Shainbergs nieuwste barst van de goede bedoelingen, maar resulteert in een iets te gekunstelde freakromance, die deels van de verdrinkingsdood gered wordt door de twee verbluffende hoofdrolspelers. Niet alleen Kidman maakt indruk, maar ook een voor het gros van de film onherkenbare Robert Downey Jr. is uitstekend op dreef.

‘Fur: An Imaginary Portret Of Diane Arbus’ is interessant voor een keertje, maar mits een kordatere regie en een beter scenario had de legendarische fotografe een veel mooier eerbetoon gekregen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray