Zoeken

The Accidental Husband

  • Cinevision.be/nl quoteert The Accidental Husband met een 1/5
  • Regisseur: Griffin Dunne
  • Cast: Uma Thurman, Jeffrey Dean Morgan, Colin Firth
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 05-11-2008
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "The Accidental Husband"

Vreemd hoe iemand door één (verdwaalde) film op z’n palmares een volledig ander verwachtingspatroon kan scheppen. Zo associëren we Griffin Dunne - we blijven volharden - nog steeds met z’n zeer vermakelijke hoofdrol in de ietwat verguisde Scorsese-komedie ‘After Hours’. Het blijkt niettemin de vreemde eend in de bijt, want verder was-ie vooral te zien in magere komedies, al dan niet romantisch. Een genre dat hij schijnbaar een warm hart toedraagt, want ook als regisseur heeft hij er zo al enkele op z’n conto. Na het melige, maar doenbare ‘Addicted To Love’ in 1997 en de draak ‘Practical Magic’ in 1998 keert hij tien jaar later terug naar de romcom met ‘The Accidental Husband’, dat slaafs de wetmatigheden van het genre afhaspelt en uitmondt in de traditioneel fletse finale die elke doorwinterde kijker al vanaf de poster kan voorspellen.

In dit magere tv-filmpje opgeklopt als bioscoopvehikel voor sterren als Uma Thurman en Colin Firth maken we kennis met liefdesdokter Emma Lloyd (een rol van die eerste), die haar amoureuze theorieën dagelijks op de radio orakelt en zopas ook een boek uitheeft, volledig gewijd aan de liefde. Dat ze met haar spontane advies af en toe iemand tegen de borst stoot, staat ze echter niet bij stil. Zo is de charismatische brandweerman Patrick (Jeffrey Dean Morgan) er het hart van in als zijn verloofde op Emma’s aanraden hun geplande huwelijk afblaast en besluit hij haar een koekje van eigen deeg te verkopen. Maar terwijl zijn snode plan vorm krijgt, wordt hij begeesterd door de blonde deerne, die evenwel elke romantische prikkel kan missen als kiespijn omdat ze zelf op trouwen staat met haar cherie sinds jaren (Firth).

Een driehoeksverhouding waarbij een vrouw tussen twee mannelijke vuren komt te staan? Inderdaad, de premisse van ‘The Accidental Husband’ zal niet bepaald prijzen wegkapen voor z’n originaliteit. Dat hoeft ook geenszins, als Dunne dan tenminste een leuk verhaaltje zou vertellen met daarin personages waarom we als kijker kunnen geven. Maar in de plaats daarvan serveert hij ons lauwe kost, netjes volgens het formuleboekje, maar zonder enige emotie.

Uma Thurman bevindt zich nog steeds in de put die ze ten tijde van ‘The Producers’ begon te graven en Colin Firth mag hier voor de zoveelste keer een interpretatie brengen van de Britse houten klaas, die hij in ‘Bridget Jones’s Diary’ introduceerde. De enige die nog een beetje weet te amuseren, is Jeffrey Dean Morgan, niet toevallig de nieuwkomer en dus het enige frisse gezicht. Niet dat we hem meteen met Oscars zouden overladen, maar je voelt wel dat hij als drijvende kracht schwung probeert te brengen in een film die al uitgedoofd is nog voor de begingeneriek ten einde is. “Diep in je hart weet je wat goed voor je is”, luidt één van Emma’s adviezen. Inderdaad, diep in ons hart hadden we het eigenlijk al moeten weten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray