Zoeken

Gandhi

  • Cinevision.be/nl quoteert Gandhi met een 4/5
  • Regisseur: Richard Attenborough
  • Cast: Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox
  • Genre: Drama
  • Duur: 183 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-02-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Gandhi"

Niemand zo wisselvallig als Ben Kingsley; hij acteerde in pareltjes als ‘Bugsy’, ‘Schindler’s List’ en ‘Sexy Beast’, maar tegelijkertijd zagen we hem aan het werk in zijn talent onwaardige producties als ‘Species’ en ‘The Assignment’. Niet dat Kingsley slecht voor de dag kwam - de man is nauwelijks in staat een slechte vertolking neer te poten - maar z’n vertolkingen hadden niet de epische grandeur van de drie eerder genoemde films. Maar hoeveel briljante vertolkingen Kingsley ook bij elkaar speelde, nooit zou hij zoveel indruk maken als bij z’n grote doorbraak in 1982. Toen engageerde Richard Attenborough hem voor de hoofdrol in z’n grootscheepse biografie ‘Gandhi’. Het leverde Kingsley niet alleen een welverdiende Oscar voor beste acteur op, ook de film ging nog met zeven andere prestigieuze gouden beeldjes aan de haal.

Het verhaal van ‘Gandhi’ zal wel afdoende bekend zijn, maar voor wie eventjes indommelde tijdens de geschiedenisles, zetten we het nog even op een rijtje. Mahatma Gandhi (Ben Kingsley) is een plattelandsadvocaat, die zich opwerpt als politieke en spirituele leider van het Indiase volk en uiteindelijk z’n volk bevrijdt van de Engelse heerschappij. Niet door oorlog te voeren, maar wel door allerhande geweldloze protesten.

Richard Attenborough brengt dit epische verhaal met het nodige respect en bewondering, maar vergeet nergens een objectief en eerlijk beeld van de Indische leider te schetsen. Met een prachtige fotografie, een vastberaden regie en vooral een goedgekozen tempo - ‘Gandhi’ duurt gezwind drie uur, maar ze vliegen voorbij! - bewijst Attenborough zich een even groot regisseur als acteur. Het veelgelaagde en knap uitgedoseerde scenario werd geschreven door John Briley, die alles situeert in een menselijk en realistisch kader én er bovendien in slaagt z’n verhaal niet te laten aanvoelen als een lang uitgesponnen blinde ode.

Maar het moet gezegd, de ster van de film is ontegensprekelijk Ben Kingsley. Je leeft met ‘m mee en pas als de eindcredits over het scherm rollen laat hij je weer los - of toch niet, ‘Gandhi’ is immers een film die een paar dagen blijft nazinderen. Een mens zou haast vergeten dat Kingsley nog tegenspelers heeft, maar toch zijn ook de bijrollen mooi ingekleurd. Gerenommeerde sterren als Candice Bergen, Edward Fox, Martin Sheen en John Mills mogen allen het beste van zichzelf geven en bewijzen één voor één dat ook zij niet zomaar gecast zijn. ‘Gandhi’ is zo’n film waarvoor ze het woordje ‘klassieker’ uitgevonden hebben.

DVD-Recensie
De 2-disc Deluxe Selection-dvd van ‘Gandhi’ bevat niet alleen de tegenwoordig zeer populaire audiocommentaar (van Richard Attenborough!), maar ook kan deze release rekenen op een tweede schijf vol leuke extra’s. Vooral de veelvuldige aanwezigheid van documentaires en een boeiend interview met Ben Kingsley maken deze bonusdisc de moeite waard. Een must!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray