Zoeken

Garden State

  • Cinevision.be/nl quoteert Garden State met een 4/5
  • Regisseur: Zach Braff
  • Cast: Zach Braff, Natalie Portman, Peter Sarsgaard
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 12-01-2005
  • DVD: 25-04-2005
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Garden State"

Andrew Largeman (Zach Braff) is een tweederangs tv-acteur en woont in Los Angeles. Als z’n moeder plots overlijdt, keert hij terug naar New Jersey, z’n geboortestreek waar hij al negen jaar niet meer geweest is. Hij probeert zoveel mogelijk de confrontatie met zijn vader (Ian Holm) te ontwijken en zoekt veel liever z’n oude vrienden opnieuw op. Sommigen zijn stinkend rijk geworden, anderen werken als grafdelvers, maar allemaal zijn ze verslaafd aan drugs en existentiële gesprekken. Voor Andrew gaat er een andere wereld open, wanneer hij Sam (Natalie Portman) ontmoet, een levendig, frivool en gevoelig meisje. Ondanks hun tegenstrijdige karakters, trekken de twee veel met elkaar op.

Zach Braff lijkt wel een goudhaantje. De amper 29-jarige acteur debuteerde in 1993 in Woody Allens ‘Manhattan Murder Mystery’, maar acteerde sindsdien in haast geen enkele film meer. In 2004 is hij terug op het grote scherm, en hoe. Hij maakt zowel z’n scenaristen- als regiedebuut met deze ‘Garden State’ en bovendien eigende hij zich de hoofdrol toe. Het verhaal kenmerkt heel wat humor, afgewisseld met tragedie en een lichte vorm van romantiek. Er zit niet meteen een rechte lijn in Braffs script en veel hangt af van de achtereenvolgens gecreëerde omstandigheden. Ondanks deze alternatieve vertelstijl, voelt ‘Garden State’ als geheel toch erg verbonden en zit er een duidelijke evolutie in de ontwikkeling van de karakters. Naast de verschillende situatiehumor, blinkt deze film ook uit door z’n geniale en hilarische dialogen (’ We'll probably head over there right after we bury your mom.’).

Braff is erg sterk in de hoofdrol en wordt prima geflankeerd door medeprotagonisten Peter Sarsgaard als onevenwichtige, maar goed bedoelende oude schoolkameraad en Natalie Portman als de speelse Sam, die een frisse wind doorheen Andrews leven blaast. In een bijrol is het uitkijken naar de immer goed acterende Ian Holm. Gelardeerd met een fantastische soundtrack, straalt ‘Garden State’ een haast onevenaarbare charme uit. Een hartverwarmende, bloedmooie, knap geschreven, ingetogen geregisseerde en briljant geacteerde film. Een must!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray