Zoeken

Gaslight

  • Cinevision.be/nl quoteert Gaslight met een 3/5
  • Regisseur: George Cukor
  • Cast: Charles Boyer, Ingrid Bergman, Joseph Cotten
  • Genre: Thriller
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-03-2004
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Gaslight"

De klassieke thriller ‘Gaslight’ uit 1944 werd indertijd genomineerd voor zeven Oscarnominaties. Daarvan kon hij er slechts twee verzilveren: deze van beste art direction en deze van beste actrice. Met dit laatste beeldje ging legende Ingrid Bergman aan de haal. In ‘Gaslight’ speelt ze de rol van de jonge Paula, slachtoffer van een verraderlijke, slinkse echtgenoot (Charles Boyer). Ze ziet gaslichtjes flikkeren en doven, ze hoort geheimzinnige voetstappen, er verdwijnen kostbaarheden op onverklaarbare wijze ... Haar man lijkt in zijn snode plannen vrij spel te krijgen, wanneer Paula stilaan begint te geloven dat ze gek wordt. Maar dit is buiten Brian Cameron (Joseph Cotten) gerekend.

‘Gaslight’ staat onder de subtiele, vakkundige regie van George Cukor, ook bekend van de klassiekers ‘Born Yesterday’ en ‘Adam’s Rib’. Hoewel het alleen de sterk acterende Ingrid Bergman was die met een gouden beeldje aan de haal ging, acteert ook Charles Boyer op het scherp van de snee. Verder dan een nominatie kon de acteur uit ‘Tales Of Manhattan’ niet reiken. De zwartwitfotografie doet niets af aan de uitstraling en zoveel jaar na datum komt de film nog maar weinig gedateerd over. Het verhaaltje mag misschien wat voorspelbaar en mainstream zijn, ‘Gaslight’ staat garant voor twee uur onderhoudende cinema.

DVD-Recensie
De dvd van ‘Gaslight’ pakt verrassend uit met enkele toffe extra’s. Hoewel de film stamt uit 1944, is er op het blinkende schijfje meer terug te vinden dan alleen maar een traditionele bioscooptrailer. Er is een interessante documentaire over de film, getiteld ‘Reflections On Gaslight’, maar bovenal is er een korte, hetzij interessante beschouwing van de toenmalige Oscarceremonie. Voor de liefhebbers van filmklassiekers een erg leuke bijkomstigheid!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray