Zoeken

Ghost Rider

  • Cinevision.be/nl quoteert Ghost Rider met een 2/5
  • Regisseur: Mark Steven Johnson
  • Cast: Nicolas Cage, Eva Mendes, Peter Fonda, Wes Bentley
  • Genre: Actie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 21-02-2007
  • DVD: 19-07-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Ghost Rider"

Het gaat niet zo goed met Nicolas Cage; na optredens in abominabele producties als ‘World Trade Center’ en ‘The Wicker Man’ is de voormalige Oscarwinnaar duidelijk aan herbronning toe. Z’n eerste poging naar een nieuwe carrièrestart is ‘Ghost Rider’, gebaseerd op een ietwat minder bekende Marvel-comic. Alle ingrediënten van het genre zijn ook dit keer aanwezig: een eenvoudige plot, geforceerde humor, weinig uitdieping en massa’s stunt- en vliegwerk. Jawel, ‘Ghost Rider’ is een typische stripverfilming, die nergens weet te verrassen en niets wezenlijks bijdraagt. Is dat dan nodig? Niet altijd, maar van een film die weinig pretentie heeft - de prent wil nooit meer doen dan wat hij uiteindelijk biedt - verwachten we op z’n minst dat hij ons twee uur kan entertainen.

‘Ghost Rider’ vertelt het verhaal van Johnny Blaze, een stuntrijder die in z’n jeugdjaren z’n ziel verkoopt aan de duivel (Peter Fonda) om het leven van z’n vader te redden. Hij trekt weg uit z’n geboortedorpje en laat z’n vriendin (Eva Mendes) zonder pardon in de kou staan. Als hij haar jaren later opnieuw tegen het lijf loopt, wakkert de oude liefde opnieuw aan en wil hij z’n ziel terugkopen. Het wordt een helse strijd op leven en dood.

Nicolas Cage is aardig op dreef en z’n tongue in cheek humor wist ook bij ons af en toe een glimlach op het gelaat te toveren, maar een drie à vier grapjes op twee uur is te weinig om indruk na te laten. Eva Mendes is slecht, al kan ze er zelf maar weinig aan doen dat haar personage nergens enige uitdieping krijgt. We weten wie ze is en hoe ze zich bevindt ten opzichte van onze held, maar haar beweegredenen zijn nooit helemaal duidelijk en ook haar bizarre mood swings zijn bijzonder onrealistisch en ongeloofwaardig. Bijrollen zijn er voor Wes Bentley - ooit een steracteur in wording maar nu duidelijk aangewezen tot het vertolken van booswichten in illustere B-filmpjes - en oude glories Sam Elliott en Peter Fonda.

Het verhaaltje komt bijzonder traag op gang en als we eindelijk de ghost rider voor het eerst te zien krijgen, is de film onze aandacht al helemaal verloren. De effectenmolen draaide zichtbaar overuren en een sporadisch mooie scène is het resultaat; vooral de tocht van Cage en Elliott op een herwerkte versie van ‘Ghost Riders In The Sky’ is best te pruimen. Maar goed, bij dergelijke film mogen we ons waarschijnlijk niet te veel vragen stellen, maar eentje kunnen we toch niet bedwingen. Als je weet dat hij in het verleden verantwoordelijk was voor het wanstaltige ‘Daredevil’, hoe kan je dan regisseur Mark Steven Johnson enkele miljoenen dollars toevertrouwen om een nieuwe comic-verfilming in te blikken?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray