Zoeken

The Godfather: The Coppola Restoration

  • Cinevision.be/nl quoteert The Godfather: The Coppola Restoration met een 4/5
  • Regisseur: Francis Ford Coppola
  • Cast: Al Pacino, Marlon Brando, Robert De Niro
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 545 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-06-2008
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Godfather: The Coppola Restoration"

Een opdondertje zonder uitstraling. Al Pacino was niet echt geliefd bij de producenten - met name Robert Evans wilde graag iemand anders in zijn plaats - maar dat belette Francis Ford Coppola niet om zijn zin door te drijven. Hij zou gelijk krijgen. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk oordelen, maar de cast van ‘The Godfather’ moet zowat de meest indrukwekkende ensemblecast zijn die ooit op pelliculle vastgelegd werd. Marlon Brando leek aan het eind van z’n Latijn te zitten toen hij zijn carrière een nieuwe boost bezorgde met z’n sublieme rol als Vito Corleone; Pacino zette zichzelf definitief op de kaart en zelfs James Caan en Robert Duvall sprongen in het oog. Maar niet alleen de acteurs, maar ook cineast Coppola zou geschiedenis schrijven. Toen deel één nog volop in productie zat, was de buzz al zo groot dat er reeds een vervolg op de rol werd gezet nog voor iemand de afgewerkte film gezien had. Het vertrouwen was groot, en dat bleek terecht. ‘The Godfather’ is na al die jaren nog steeds de beste maffiafilm aller tijden, en het lijkt weinig waarschijnlijk dat daar de komende jaren verandering in zal komen.

Ook de sequel hoort thuis in de annalen van de filmhistorie. Met z’n reeks Oscars, waaronder voor beste film, is ‘The Godfather Part II’ een unicum, een sequel die niet lijdt onder het juk van een (in dit geval zelfs sublieme en onovertrefbare) voorganger, maar ook op zichzelf respect afdwingt. De epische vertelstijl en het voortdurend schipperen tussen het heden en het verleden maakt van het tweede deel misschien een iets chaotischere aflevering, maar niettemin eentje dat de moeite waard is en nog altijd stukken meer indruk maakt dan de ontelbare afkooksels die doorheen de jaren het levenslicht zagen. Het derde deel is onmiskenbaar het zwakkere broertje uit de reeks, al blijft Coppola trouw aan zijn eigen stijl. Misschien waren het veeleer de zestien jaren tussentijd die van ‘The Godfather Part III’ het mindere nakomertje maakten. Als film heeft-ie dus zeker zijn gebreken, maar als slotstuk van een klassieke trilogie verdient hij wel zijn plaatsje. Lang werd er nog gesproken over een vierde deel, maar dat is er uiteindelijk nooit gekomen. Gelukkig maar. Al kan je in het huidige filmlandschap nooit zeker zijn dat een serie daadwerkelijk zijn eindpunt bereikt heeft (kijk maar naar de onophoudelijk maalstroom aan oude franchises die plots nieuwe sequels produceren).

‘The Godfather’ en sequels vinden niet voor het eerst hun weg naar dvd, maar het is wél de eerste keer dat ze in deze kwaliteit waar te nemen zijn. Het betreft hier namelijk niet zomaar een nieuwe transfer, maar een volledig gerestaureerde filmprint door Robert A. Harris, die in het verleden ook al klassiekers als ‘Lawrence Of Arabia’, ‘Vertigo’ en ‘Spartacus’ naar een hoger visueel niveau tilde. Maar het is niet enkel de uitzonderlijke beeldkwaliteit (sowieso een must, daar niet van), die deze box de nodige glans geeft. Ook bevat deze 5-disc uitvoering een nieuwe schijf met tal van nieuw bonusmateriaal, dat ons onder andere meer inkijk geeft op de sporen die ‘The Godfather’ heeft nagelaten in de huidige pop culture en hoe dat meesterwerk op de meest problematische manier tot leven kwam. Dit is dus wel degelijk an offer you can’t refuse!

Lees de recensies:
- The Godfather
- The Godfather Part II
- The Godfather Part III

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray