Zoeken

The Good Shepherd

  • Cinevision.be/nl quoteert The Good Shepherd met een 4/5
  • Regisseur: Robert De Niro
  • Cast: Matt Damon, Angelina Jolie, Robert De Niro
  • Genre: Thriller
  • Duur: 167 minuten
  • Releasedatum: 18-04-2007
  • DVD: 12-06-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Good Shepherd"

Het hoeft niet te verbazen dat elke filmliefhebber reikhalzend uitkeek naar een film waar Robert De Niro tien jaar aan had gewerkt. Meer nog, met het ontstaan van de CIA als onderwerp, kun je er van op aan dat de film sowieso met argusogen zal worden gevolgd. De Niro begreep de boodschap en spaarde kosten noch moeite om het publiek niet teleur te stellen. Het verhaal is weinig vernieuwend: spionnen die elkaar de loef proberen af te steken, intriges tussen verschillende fronten en een miserabel persoonlijk huishouden horen de facto bij het leven van een geheimagent.

Wat deze film echter zo interessant maakt, is de manier waarop De Niro zijn sterrencast regisseert en de complexe structuur die hij heeft opgezet om naar het ultieme moment van opoffering toe te werken. Dubieuze universiteitsprofessoren, geheime inlichtingendiensten in kledingwinkels, Russische overlopers en onorthodoxe ondervragingstechnieken zijn elementen die eerder het verhaal dienen, dan dat ze er werden ingestopt om het boeiend te houden. Het is een bijzonder lange rit (167 minuten alsjeblieft!), maar je krijgt er wel een van de meest beklijvende films van het jaar voor terug.

Matt Damon vertolkt op schitterende wijze Edward Wilson, die de stichter van de CIA moet voorstellen. Vergeet de schimpende wijze waarop hij werd geportretteerd in ‘Team America’, met deze rol (en andere) heeft hij bewezen dat hij met verve een personage kan ‘neerzetten’. De steriliteit van zijn karakter werkt zelfs des te harder wanneer Angelina Jolie, die zijn sensuele wederhelft vertolkt, in de buurt is. Aangevuld met andere klasbakken als John Turturro (hij heeft de leukste oneliners!), William Hurt, Michael Gambon, Alec Baldwin of Joe Pesci sleept deze film je haast moeiteloos mee in de compromisloze overtuiging van Damons personage.

Rake dialogen over hoe Amerika zichzelf toen zag, hoeven niet verkeerd te worden geïnterpreteerd en slaan evenzeer op de situatie van vandaag. Toenemende paranoia, verwijzingen naar God en ingrijpende acties van een handvol mensen die beslist hebben hoe de wereld er vandaag uitziet, vormen een niet mis te verstane boodschap met betrekking tot sommige hedendaagse praktijken. Uiteraard zit er in dit uitgesponnen epos wel eens een zwak moment, maar deze film zal zijn effect niet missen en het slot zal de hele zaal met verstomming slaan.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray