Zoeken

A Good Year

  • Cinevision.be/nl quoteert A Good Year met een 4/5
  • Regisseur: Ridley Scott
  • Cast: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney, Freddie Highmore
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 10-01-2007
  • DVD: 29-08-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "A Good Year"

Elke regisseur heeft recht op z’n tussendoortjes en bij sommige filmmakers werken die meer aanstekelijk dan bij andere. De laatste tien jaar heeft Ridley Scott zich ontpopt tot een eposspecialist en in haast elk van z’n films werd een grootscheeps duel uitgevochten met zwaarden, tanks of verpletterend kogelgeschal. Het integere, maar niet veel minder dan briljante ‘Matchstick Men’ was dan ook een hele verrassing en kreeg drie jaar geleden terecht het predikaat van ‘vreemde eend’ opgekleefd. Met ‘A Good Year’ bewijst Scott opnieuw z’n veelzijdigheid en levert hij wederom een stralende feel good movie af, uiteraard voorzien van een sporadisch wrang kantje. Dat het verhaaltje af en toe neigt naar de voorspelbaarheid, zien we overigens graag door de vingers. De lieflijkheid die deze film uitstraalt, vonden we immers maar weinig terug in vele recente genregenoten.

‘A Good Year’ vertelt het verhaal van Max Skinner (Russell Crowe), een egocentrische zakenman, die van z’n onlangs overleden nonkel een wijngaard met bijhorende luxevilla in de Provence erft. Hij is niet in het minst geïnteresseerd om z’n succesvolle mondaine Londense leventje op te geven en besluit het imposante domein te verkopen. Wanneer hij echter een paar dagen in de villa verblijft, oude kennissen ontmoet en op de koop toe verliefd wordt op een lokale serveuse, ontdekt hij dat hij zich in de Franse wijnstreek veel meer thuis voelt dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Russell Crowe is een erg selectief acteur en de weinige films waarin hij de afgelopen jaren z’n optreden maakte, vertelden grootse verhalen, smeekten nog voor de productie om een hele resem Oscarnominaties en lieten Crowe toe om een psychologisch complex personage te vertolken. ‘A Good Year’ doet geen van al die dingen en daarom waren we bijzonder nieuwsgierig hoe de getalenteerde Aussie het ervan af zou brengen. En het moet gezegd: hij laat ons niet in de steek. Crowe is hoogst genietbaar als Londense zakenman en bewijst dat ook het tragikomische genre voor hem geen geheimen heeft. Misschien moet hij zich in de toekomst eens wat meer toeleggen op dergelijke kleinere en eindeloos charmante filmpjes. De vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor een snoezige Marion Cotillard, een paar jaar geleden even innemend in ‘Jeux D’Enfants’. Kortere optredens zijn weggelegd voor Freddie Highmore - je ziet hem haast overal tegenwoordig, maar nooit stelt ie teleur - en Albert Finney, die prima gecast is als oude levensgenieter.

Misschien is het zowel voor Ridley Scott als Russell Crowe geen good year aangezien deze film onlangs uitgeroepen is tot één van de grootste financiële rampen van het jaar, maar wij hebben toch met volle teugen genoten van dit teder en hartverwarmend kleinood. Schol!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray