Zoeken

Grease

  • Cinevision.be/nl quoteert Grease met een 3/5
  • Regisseur: Randal Kleiser
  • Cast: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing
  • Genre: Musical
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-09-2006
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Grease"

John Travolta heeft doorheen de jaren een wisselvallige carrière opgebouwd. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was hij top of the bill, maar het was pas met ‘Look Who’s Talking’ en uiteraard ‘Pulp Fiction’ dat z’n palmares een definitieve boost kreeg. Hoewel Travolta nu vooral bekend is als actiester, maakte hij voor het eerst furore met z’n danspasjes. In 1977 deed hij vrouwenharten smelten als Tony Manero, wiens ritmische bewegingen op de tonen van de Bee Gees hét succes kenmerkte van ‘Saturday Night Fever’. Amper een jaar later kreeg hij de hoofdrol in ‘Grease’, tot op heden nog steeds één van de meest gewaardeerde high school klassiekers.

Wanneer de Australische Sandy (Olivia Newton-John) tijdens haar vakantie in Amerika verliefd wordt op de aantrekkelijke Danny (John Travolta), had ze nooit kunnen vermoeden dat hij meer zou zijn dan zomaar een te verwaarlozen vakantieliefje. Sandy’s ouders beslissen immers in Amerika te blijven, waardoor Sandy geheel toevallig op dezelfde school als Danny terechtkomt. Haar geluk is echter maar van korte duur, want Danny blijkt helemaal niet dezelfde lieve jongen te zijn. Danny maakt deel uit van de T-Birds, een stelletje macho’s met leren jekkers. Danny heeft een imago hoog te houden en door haar truttige voorkomen past Sandy daar niet in. Sandy besluit dat het tijd is voor verandering.

Het is niet makkelijk om een film als ‘Grease’ te bekritiseren omwille van z’n clichématige verhaal, voorspelbare plotwendingen en belegen grappen. Uiteraard is het allemaal lauwtjes, maar tegelijkertijd bepaalt dat de charme van deze bijna dertig jaar oude klassieker. Veel meer dan het verhaal, is ‘Grease’ klassiek geworden omwille van z’n frisse, zomerse soundtrack, waarvan meer dan de helft van de liedjes hoge posities behaalden in de hitlijsten. ‘You’re The One That I Want’, ‘Hopelessly Devoted To You’, ‘Summer Nights’, ‘Sandy’ of ‘Greased Lightning’; het zijn allemaal legendarische deuntjes, waarvan iedereen moeiteloos de tekst kan meezingen. Maakt dat van ‘Grease’ een goede film? Niet helemaal, maar het bewijst wel dat ‘Grease’ deel uitmaakt van zowel de film- als muziekgeschiedenis. En dat is uiteraard ook een hele verdienste.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray