Zoeken

The Great Escape

  • Cinevision.be/nl quoteert The Great Escape met een 4/5
  • Regisseur: John Sturges
  • Cast: Steve McQueen, Richard Attenborough, James Garner, James Coburn
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 172 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-01-2007
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Great Escape"

We schrijven 1943; de tweede wereldoorlog is volop aan de gang. Een Duitse kolonel moet een driehonderdtal Britse krijgsgevangenen in toom houden in een stevig bewaakt gevangenkamp. Onder de gevangenen vinden we onder andere kapitein Hilts aka Cooler King (McQueen), een piloot en motorfreak, die ondertussen al zeventien ontsnappingen op z’n naam heeft staan. Ook in het kamp aanwezig zijn Hendly aka The Scrounger (James Garner), die iedereen voorziet van allerlei spullen, Bartlett aka Big X (Richard Attenborough), een geboren leider die de ontsnappingsmanoeuvres in goede banen zal leiden, Sedgwick aka The Manufacterer (James Coburn), die instaat voor allerhande benodigdheden, Velinski aka The Tunnel King (Charles Bronson), die ervoor zal zorgen dat iedereen veilig en wel door de ontsnappingstunnels geraakt en Blythe aka The Forger (Donald Pleasence), die verantwoordelijk is voor de valse Duitse paspoorten waarmee de gevangen verzekerd zullen zijn van een veilige doortocht. Een ontsnapping kan niet uitblijven.

‘The Great Escape’ is geregisseerd door John Sturges, bekend van onder andere de fantastische western ‘The Magnificent Seven’ en het plezierige ‘The Eagle Has Landed’. Ook bij deze film doet hij z’n talent opnieuw alle eer aan; het tempo ligt hoog en het verhaal is interessant, boeiend én origineel. De dialogen zijn uiterst verzorgd en op de achtergrond kunnen we genieten van de formidabele soundtrack van Elmer Bernstein. Deze soundtrack zou bovendien later nog op meesterlijke wijze geparodieerd worden in de vermakelijke animatiefilm ‘Chicken Run’, de succesvolle Aardman-animatiefilm die losjes gebaseerd is op hetzelfde verhaal als deze klassieker uit 1963.

De acteerprestaties zijn uiteraard uitstekend; wat verwacht je ook met zo'n cast? James Garner en Richard Attenborough zijn allebei goed op dreef, en ook Donald Pleasence, Charles Bronson en vooral James Coburn staan overtuigend te acteren. Dé prestatie is echter afkomstig van Steve McQueen, die amper een paar jaar na ‘The Magnificent Seven’ opnieuw uitmuntend voor de dag komt. Net als ‘The Guns Of Navarone’ en ‘Von Ryan’s Express’ is ook ‘The Great Escape’ een ware klassieker in het genre. Een heerlijk pareltje, dat het avonturengenre destijds nieuw leven inblies. Ons advies: Don’t try to escape from this movie because it’s great!

Jimmy Jaspers

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray