Zoeken

The Grudge

  • Cinevision.be/nl quoteert The Grudge met een 1/5
  • Regisseur: Takashi Shimizu
  • Cast: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, William Mapother
  • Genre: Horror
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 02-02-2005
  • DVD: 19-07-2005
  • Distributeur: Jekino
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Grudge"

De remakes van Japanse horrorfilms swingen tegenwoordig de pan uit. ‘The Ring’ was nauwelijks ingeblikt of z’n sequel was al goedgekeurd en ook ‘Dark Water’ krijgt een Engelstalige makeover. ‘The Grudge’ is een geval apart. Niet alleen is deze veramerikaniseerde versie van de hypersuccesvolle griezelprent een bijna shot-by-shot-remake, ook werd hij ingeblikt door dezelfde regisseur én op exact dezelfde locaties als het Japanse origineel. Daardoor is ‘The Grudge’ een inspiratieloze en tegelijkertijd hopeloos op commercie terende horrorfilm, die bovendien nauwelijks enkele spanning weet te creëren.

Sociaal assistente in wording Karen Davis (Sarah Michelle Gellar) is door een uitwisselingsproject voor studenten in Japan terechtgekomen. Wanneer één van haar medestudenten al enkele dagen spoorloos verdwenen blijkt, mag Karen diens stageplek overnemen. Ze komt terecht bij Emma (Grace Zabriskie), een oude, verwarde vrouw, verblijvend in een vervloekt huis. Eenmaal gearriveerd, ontdekt Karen al snel dat er zich een mysterieuze geest in het huis bevindt.

Na vier Japanse ‘The Grudge’-films heeft cineast Takashi Shimizu z’n lesje blijkbaar nog steeds niet geleerd. Shimizu pakt uit met conventionele en oervoorspelbare suspensecreaties, waaronder krakende trappen, een drupje water of de inmiddels sterk afgezaagde rinkelende telefoon. Nooit weet ie ons echt de stuipen op het lijf te jagen en meermaals vervalt hij in spijtige herhalingen. Zo lijkt de sterfscène van de Japanse studente akelig veel op die van de zus des huizes. Door de film in Japan te situeren, probeert Shimizu een weinig geslaagde zijplot te creëren rond een eenzame vrouw, die louter voor haar broodwinnende man naar het land van de rijzende zon verhuisde.

Sarah Michelle Gellar, voornamelijk bekend van haar titelrol in de tv-serie ‘Buffy, The Vampire Slayer’ en haar pijnlijk gênante optredens in de twee ‘Scooby-Doo’-films, bewijst opnieuw over geen greintje acteertalent te beschikken en valt erg magertjes uit als psychologisch gekwelde sociaal assistente. Ook de rest van de cast maakt maar weinig indruk, temeer omdat het leeuwendeel gevangen zit in onuitgewerkte, karikaturale personages. ‘The Grudge’ deed het aan de Amerikaanse box office zo goed dat men nu al aan een vervolg werkt. Op naar een abominabele sequel!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray