Zoeken

The Grudge 2

  • Cinevision.be/nl quoteert The Grudge 2 met een 2/5
  • Regisseur: Takashi Shimizu
  • Cast: Amber Tamblyn, Edison Chen, Jennifer Beals
  • Genre: Horror
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 24-01-2007
  • DVD: 22-05-2007
  • Distributeur: Independent Films
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Grudge 2"

In de huidige golf van ongeïnspireerde cinema spant ‘The Grudge 2’ ongetwijfeld de kroon. Niet alleen is deze film een sequel van een remake - de eerste Amerikaanse ‘The Grudge’ was immers een update van een Japanse film - maar ook is deze vervolgfilm een remake van een sequel, aangezien ook in Japan hetzelfde vervolg gedraaid werd op de originele film. Wat het allemaal echter nog eigenzinniger maakt, is dat voor al deze vervolgen en updates één en dezelfde man verantwoordelijk is: de Japanse cineast Takashi Shimizu, die inmiddels bezig is aan nieuw vervolg in de Japanse ‘The Grudge’-reeks. Jawel, dit lijkt inderdaad sterk op een liedje zonder eind.

Maar goed, wij zijn toe aan een tweede Amerikaanse ‘The Grudge’-film en - het moet gezegd - deze overtreft moeiteloos z’n fletse en zwakgemaakte voorganger. Dit keer hebben we zelfs het gevoel dat Shimizu een samenhangend verhaal vertelt, voor zover je de premisse natuurlijk een verhaal kan noemen, en verliest hij pas in het laatste kwartier de greep op z’n film. De finale is ook dit keer weer van de spreekwoordelijke pot gerukt, maar het eerste uur levert bijzonder sterke horrorcinema op. Ja, Shimizu maakt weeral teveel gebruik van fade-outs, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de fantastische setting, de mooie sfeerbeelden van Japan en het vakkundige camerawerk. Goedkope schrikeffecten zijn er veel minder en de nadruk ligt grotendeels op de sfeer, die eens onbehaaglijk en dan weer lichtkomisch is (de mysterieuze man in de bus!).

Voor de acteurs hoef je het ook dit keer niet te doen, ondanks een begingeneriek waarop meer dan twintig namen de revue passeren en de aanwezigheid van enkele niet te versmaden talenten. Hoewel Sarah Michelle Gellar een gastoptreden krijgt, is de hoofdrol ditmaal weggelegd voor de minder bekende, maar zeer gedreven Amber Tamblyn. Niet dat Tamblyns rol een heuse uitdaging is, maar in de mate van het mogelijke doet ze het prima. Hetzelfde kan gezegd worden van Jennifer Beals, Edison Chen (‘Infernal Affairs II’) en Joanna Cassidy. Van ‘The Grudge 2’ onthouden we vooral een mooie fotografie, enkele spannende scènes en een veel beter scenario dan z’n terecht geflopte voorganger. We vrezen dat deze sequel ook snel in de anonimiteit zal verdwijnen, al verdient hij voor één keer een beetje beter. Maar het blijft natuurlijk een uitgemolken reeks.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray