Zoeken

The Guardian

  • Cinevision.be/nl quoteert The Guardian met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Davis
  • Cast: Kevin Costner, Ashton Kutcher, Clancy Brown
  • Genre: Actie
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum: 20-12-2006
  • DVD: 02-05-2007
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Guardian"

Kevin Costner heeft het nog. De voormalige Oscarwinnaar was ooit top of the bill, maar nu mag de brave man al blij zijn als z’n films financieel bekeken een status-quo behalen. Ligt het aan het publiek dat hem beu gezien is of zouden ’s mans eigenzinnige carrièrekeuzes aan de basis liggen van deze kentering? Wij weten het niet, maar geven grif toe dat we een boontje hebben voor de acteur uit sterke genrefilms als ‘The Untouchables’ of z’n magnum opus ‘Dances With Wolves’. Recentelijk wist hij ons evenzeer aangenaam te verrassen met de niet te versmaden western ‘Open Range’ en de heerlijk cynische tragikomedie ‘The Upside Of Anger’. Maar toch, het volk blijft weg. Met ‘The Guardian’, waarin hij snotneuzen als Ashton Kutcher de volle laag mag geven in het kader van een kustwachteropleiding, zal hij ook niet veel non-believers weten te overtuigen.

Deze van pompeuze actie, heroïsche oneliners en voorspelbare plottwisten uitpuilende actiethriller is niet meer dan een zoveelste dertien-in-een-dozijn-filmpje, waarvan eenheidsworst-Hollywood er jaarlijks een stuk of tien uit z’n op geld beluste mouw schudt. We betwijfelen echter of ‘The Guardian’ veel centen in het laatje zal brengen. De actiescènes zijn langdradig, ogen fake en gaan geplaagd onder een chaotische beeldvoering, de dramatische momenten werken nooit en de ietwat geforceerde humor is veeleer belegen dan grappig.

Maar toch verdient deze film het niet om volledig gekelderd te worden. De scènes in de school, waarin Costner het meest van al z’n bekende trucjes kan opvoeren, zijn doorspekt met een ietwat oubollige charme en weten af en toe zelfs een overtuigende scène voort te brengen. Niet dat we het van de daken zouden schreeuwen, maar het ongeveer een uur durende middenstuk mag best gezien worden. Alleen jammer van de bijzonder tegenvallende verpakking en omkadering. Ashton Kutcher is geen goed acteur, maar er zal meer voor nodig zijn dan een hele resem flops vooraleer de jongen zelf tot die conclusie komt.

Verder bevat ‘The Guardian’ opvallend weinig grote namen, en viel ons vooral de aanwezigheid van Clancy Brown op. Niet meteen de klepper uit de filmwereld, maar beslist een goed acteur, die blijkbaar nooit helemaal opgeklommen is. Een tegenvallende regie - nochtans afkomstig van Andrew ‘The Fugitive’ Davis - en een waterig scenario zorgen in principe voor een snel door te spoelen film. Ware het niet voor Kevin Costner, was deze film rechtstreeks naar de onderste regionen in de videotheek doorverwezen. Zoals we al zeiden, hij heeft het nog. Al kunnen we niet ontkennen dat we hem liever nog eens aan het werk zouden zien in een door hem geregisseerd werk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray