Zoeken

A Guide To Recognizing Your Saints

  • Cinevision.be/nl quoteert A Guide To Recognizing Your Saints met een 3/5
  • Regisseur: Dito Montiel
  • Cast: Robert Downey Jr., Shia LaBeouf, Chazz Palminteri
  • Genre: Drama
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 30-05-2007
  • DVD: 24-04-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "A Guide To Recognizing Your Saints"

Je kent ze wel, die filmpjes waarin een gemiddelde dertiger terugblikt op zijn bewogen jeugd als straatcrimineel annex tweederangsverleider. Hetzelfde sinds lang beproefde patroon vinden we terug in ‘A Guide To Recognizing Your Saints’, een door scenarist-regisseur Dito Montiel ingeblikt relaas over z'n eigen ervaringen als jonge knaap in het New York van de jaren tachtig.

Zoals het een goede coming of age-film betaamt, pakt ook deze kleine, maar opmerkelijke film uit met een uitstekende soundtrack en treffende sfeerbeelden. De film heeft een erg lijzig tempo, maar toch verveelt hij nergens - integendeel, hoe meer hij z'n eindpunt nadert, hoe meer we daadwerkelijk meeleefden met de verschillende hoofdpersonages. Het verhaal wordt bovendien verteld aan de hand van een flashbackstructuur - het verhaal vanuit een volwassen Dito, die via een roman terugblikt op z'n jeugd - waardoor we als kijker slechts beetje bij beetje informatie voorgeschoteld krijgen. Het voordeel hiervan is dat de regisseur zelf kan beslissen wat hij wanneer wil vertellen.

In wezen is ‘A Guide To Recognizing Your Saints’ niets nieuws onder de zon; we zagen het al verschillende andere keren, zowel beter als slechter. Maar toch heeft deze film iets onweerstaanbaars. Misschien zijn het wel de dialogen, die geregeld die van z'n genregenoten overstijgen, of de originele structuur, waarin Montiel z'n personages af en toe rechtstreeks tegen de kijker laat spreken, of de plotselinge lappen script, die we on-screen te zien krijgen terwijl we de personages de respectievelijke dialogen horen debiteren. Hoewel Montiel af en toe speelt met deze conventies, is ‘A Guide To Recognizing Your Saints’ niet meteen een controversiële of ontoegankelijke film. Het is veeleer een intelligente, maar tegelijkertijd ook ietwat voorspelbare prent, die het naast z'n goed opgebouwde scenario vooral van z'n opmerelijke vertolkingen moet hebben.

Robert Downey Jr. is uitstekend gecast, al speelt hij slechts een opvallende bijrol. De echte hoofdrol is weggelegd voor Shia LaBeouf, die we eerder aan het werk zagen in ‘Holes’ en ‘Constantine’. LaBeouf speelt de rol van de jonge Dito en doet dit met evenveel uitbundigheid als ingetogenheid; hij toont zich als het ware een meester in het onopvallend opvallen. Zonder enig acteertrucje toch alle aandacht naar je toetrekken is zonder meer indrukwekkend. Verder zijn ook oude bekenden Chazz Palminteri én Dianne Wiest goed op dreef als Dito's ouders. ‘A Guide To Recognizing Your Saints’ is misschien geen baanbrekende film, maar toch weet hij op een subtiele manier onder je huid te kruipen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray