Zoeken

Gone Baby Gone

  • Cinevision.be/nl quoteert Gone Baby Gone met een 4/5
  • Regisseur: Ben Affleck
  • Cast: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris
  • Genre: Thriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 26-12-2007
  • DVD: 10-09-2008
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Gone Baby Gone"

‘Gone Baby Gone’ ademt hetzelfde sombere sfeertje uit dat van ‘Mystic River’ zo’n meesterwerk maakte. Dat is niet verwonderlijk, gezien beide films gebaseerd zijn op de weinig minder dan briljante pennentrekken van auteur Dennis Lehane, wiens misdaadverhalen nooit over de crime zelf gaan, maar wel over de personages die ermee te maken krijgen. Ook hier is dat niet anders.

De plot focust zich op het ontvoerde meisje Amanda, dochter van een heroïnesnuivende alleenstaande moeder. De tante lijkt echter een pak meer bekommerd om het lot van haar nichtje en ze roept de hulp in van het privé-detectivekoppel Patrick Kenzie (Casey Affleck) en Angela Gennaro (Michelle Monaghan), ondanks het feit dat de politie de klok rond werkt aan de zaak en er alles aan lijkt te doen om de 4-jarige spruit op te sporen. Kenzie ontdekt echter dat er veel meer aan de hand is dan een simpele verdwijning.

De thematiek is razend actueel en het is erg moeilijk om géén parallellen op te merken met de zaak rond het verdwenen meisje die de afgelopen maanden het nieuws haalde, maar toch staat ‘Gone Baby Gone’ volledig los van de recente gebeurtenissen. Deze droevige, door merg en been snijdende karakterschets houdt het midden tussen een hyperrealistische detectivethriller en een zorgvuldig opgebouwd drama, zonder daarbij definitief naar één van beide kanten over te hellen. Vanaf de start grijpt de rustieke en tegelijkertijd onbehaaglijke setting je bij het nekvel en gedurende twee uur laat hij je niet meer los.

Dat is niet alleen de verdienste van het ijzersterke verhaal, maar ook - en misschien vooral - van cineast Ben Affleck, die als acteur al een hele poos naast het net vist en vervolgens besloot het eens als regisseur te proberen. Minuut na minuut bewijst hij hier dat er in hem een veel groter regisseur dan acteur huist en hij toont eveneens aan dat een film niet blits hoeft te zijn om een punt te maken. Integendeel, een trage, broeierige thriller die buigt op een paar voortreffelijke shots (de inval bij het criminele koppel is om duimen en vingers bij af te likken!) is voldoende om ons een hele poos na de visie nog steeds kippenvel te bezorgen. Al zal ook de hartverscheurende soundtrack van Harry Gregson-Williams daar voor iets tussenzitten.

Affleck deed een beroep op zijn jongere broer Casey voor de hoofdrol en die bewijst alweer dat hij al jaren onterecht in de achtergrond vertoeft. Ook Michelle Monaghan heeft duidelijk meer te bieden dan een rol als occasionele sidekick. Een fabuleuze Ed Harris en een opvallend ingetogen Morgan Freeman kleuren de bijrollen. Het enige verwijt dat we Ben Affleck, die met deze misdaadparabel tekent voor één van de meest veelbelovende debuutfilms van de afgelopen járen, en dus ook deze ‘Gone Baby Gone’ kunnen maken is dat hij qua look, tempo en sfeer misschien net iets te gretig leentjebuur speelt bij het sublieme ‘Mystic River’. Maar kwaad kunnen we daar natuurlijk niet om zijn. Tenslotte laat hij zich inspireren door een meester in het vak. Één van de beste films van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray