Zoeken

Hairspray

  • Cinevision.be/nl quoteert Hairspray met een 4/5
  • Regisseur: Adam Shankman
  • Cast: Nikki Blonsky, Amanda Bynes, John Travolta, Michelle Pfeiffer
  • Genre: Musical
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 22-08-2007
  • DVD: 23-01-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hairspray"

Het gebeurt niet gauw dat we bij een musical in onze stoel zitten te schuifelen, maar bij ‘Hairspray’ was het al vanaf de eerste tonen prijs. Op de melodie van het heerlijk uitzinnige ‘Good Morning Baltimore’ betuigt de charismatische Tracy Turnblad, een meisje met iets rondere proporties, haar liefde aan haar thuisstad, terwijl onder andere John Waters - regisseur van de originele ‘Hairspray’ uit de jaren tachtig - een optreden maakt als grijnzende potloodventer; het bewijs dat de regisseur die de geschiedenis zal ingaan als ‘aanbidder van de slechte smaak’ z’n goedkeuring geeft over deze zwierige remake. En terecht. Ze hadden zijn geesteskind, dat voor het anno 2007 opnieuw z’n weg naar het witte doek zou vinden eerst nog succesvol langs Broadway passeerde, niet beter kunnen behandelen. De setting en historische achtergrond zijn volledig behouden.

We bevinden ons in het Baltimore van 1962, de tijd waar de muzikale tv-shows schering en inslag waren en het jonge volkje elke middag na schooltijd aan de buis gekluisterd hielden. Zo ook Tracy (Nikki Blonsky), die ervan droomt deel uit te maken van de populaire Corny Collins Show. Wonder boven wonder slaagt ze er ook in haar droom te verwezenlijken, dit sterk tegen de zin van Velma Von Tussle (Michelle Pfeiffer) en haar dochter Amber (Brittany Snow), die haar positie als showsteler ziet verzwakken. Tracy is echter niet zomaar een zangeres; ze is sociaal bewogen en roept al snel op dat blanken en kleurlingen samen op televisie in dezelfde show kunnen verschijnen. Deze opmerking zet het hele dorpje in rep en roer.

‘Hairspray’ duurt twee uur, maar dat is geen minuut te lang. Met z’n heerlijke deuntjes - het is erg moeilijk om een favoriet te kiezen, maar als het echt moet gaan we toch voor de openingssong, het frivole ‘Welcome To The 60’s’ en uiteraard de groteske slotact - z’n aanstekelijke charme en z’n hilarische retrokitsch word je non-stop ondergedompeld in de schwung van de swingende jaren zestig; let daarbij vooral op de heerlijke pastelkleuren. Subtiel is het allerminst en de boodschap over integratie en de onderhuidse satire op het schoonheidsideaal worden er iets te nadrukkelijk ingepompt, maar dat kan de pret niet drukken.

John Travolta is trekpleister nummer één als de moddervette moeder van Tracy - let op zijn dansje annex liefdesbetuiging met filmechtgenoot Christopher Walken - en hij brengt het er, bijna dertig jaar na ‘Grease’, ook meer dan uitstekend vanaf. Maar de echte sterren van de film zijn de youngsters. Debutante Nikki Blonsky is geen modelschoonheid, maar haar vastberaden uitstraling en haar suikerzoete stem zorgen voor een zeer overtuigende (en dragende) vertolking. Ook collega’s Amanda Bynes (met paardenstaartjes en lekstok!), Zac Efron (met vetkuif!) en Elijah Kelley zijn superbe. “Als je niet lacht, staat je huid te strak”, dixit Christopher Walken stoïcijns tegen een wulpse Michelle Pfeiffer als ze hem probeert te verleiden. Zij kan er niet om lachen, wij bulderen nog na. Betoverend filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray