Zoeken

Half Nelson

  • Cinevision.be/nl quoteert Half Nelson met een 3/5
  • Regisseur: Ryan Fleck
  • Cast: Ryan Gosling, Anthony Mackie, Shareeka Epps
  • Genre: Drama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum: 25-07-2007
  • DVD: 07-02-2008
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Half Nelson"

Het is eens iets anders: een film die zich grotendeels afspeelt in een school, maar niet handelt over probleemstudenten, die plotseling tot inkeer komen door de hulp van een politiek incorrecte professor. Neen, niets van dat alles in ‘Half Nelson’, waarin vooral de leraar centraal staat, waarin de leraar tot inzicht dient te komen en met de neus op de feiten gedrukt wordt door nota bene één van z’n leerlingen.

Het zou maar al te makkelijk zijn om deze film te verwijten dat hij het geijkte procédé simpelweg heeft omgedraaid, maar toch heeft deze dramatische film meer te bieden dan alleen maar een lichtjes van de norm afwijkend scenario. Eerst en vooral is er de uitstekende vertolking van hoofdrolspeler Ryan Gosling, ooit aan het werk te zien als bad guy in ‘Murder By Numbers’ en als joodse antisemiet in ‘The Believer’. Gosling is het hart van de film; z’n vertolking is oprecht, gekleurd en overtuigend. Het leverde hem dan ook terecht een Oscarnominatie voor beste acteur op. Alleen jammer dat z’n personage niet altijd even geloofwaardig is; z’n gemoedstoestand wisselt soms iets te nadrukkelijk en niet altijd op het gepaste moment. Alsof debuterend regisseur-scenarist Ryan Fleck deze scènes inbouwt om af en toe de film nieuw leven in te blazen. Niet dat ‘Half Nelson’ een dode boel is, maar vooral in z’n lange middenstuk dreigt de prent een beetje te slepen.

Niettemin stelt deze karakterstudie accurate vragen en onderzoekt hij op interessante wijze of het veroorloofd is voor een leraar om een persoonlijke relatie op te bouwen met één van z’n leerlingen. Het lijkt verkeerd en ook de meeste personages reageren daar zo op, maar toch veroordeelt het scenario geen van beide gedachtegangen. Integendeel, op verschillende momenten wordt immers gesuggereerd dat een leerling ook een leraar kan helpen en dat het niet noodzakelijk andersom moet zijn. Dit laatste klinkt misschien nogal melodramatisch, maar toch wordt ‘Half Nelson’ nergens platsentimenteel. De laatste twintig minuten zijn zelfs vrij harde en realistische cinema, die je eventjes stil en verweesd achterlaten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray