Zoeken

Hamlet

  • Cinevision.be/nl quoteert Hamlet met een 3/5
  • Regisseur: Franco Zeffirelli
  • Cast: Mel Gibson, Glenn Close, Helena Bonham Carter
  • Genre: Drama
  • Duur: 129 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-06-2005
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Hamlet"

Wie het over Shakespeare-verfilmingen heeft, heeft het onlosmakelijk over manusjes-van-alles Laurence Olivier of Kenneth Branagh. Deze acterende en regisserende Britten zijn echter niet de enigen, die een opmerkelijke fascinatie vertoonden voor de klassieke, Engelse schrijver. Ook Italiaans cineast Franco Zeffirelli heeft zich meermaals gewaagd aan een verfilming van de middeleeuwse auteur. Na onder andere ‘The Taming Of The Shrew’, ‘Romeo And Juliet’ en ‘Otello’, moest in 1990 ’s mans meest legendarische werk ‘Hamlet’ eraan geloven.

En wat verbaasde Zeffirelli vriend en vijand toen hij voor de hoofdrol een beroep deed op Mel Gibson, die vooral een carrière van succesvolle actiefilms had opgebouwd. De acteur uit onder andere ‘Mad Max’ en ‘Lethal Weapon’ had de zware taak om in dit wereldvermaarde koningsdrama gestalte te geven aan het voortdurend in tweestrijd liggende hoofdpersonage. Nog meer dan Zeffirelli iedereen verbaasde met z’n onconventionele keuze, verraste Gibson het filmminnend publiek met een sterke, eens ingetogen dan weer uitzinnige vertolking, waarmee hij bewees heel wat meer in z’n mars te hebben dan de gemiddelde actieacteur. Hij wordt uitstekend bijgestaan door een immer op dreef zijnde Glenn Close en een verrassend uit de hoek komende Helena Bonham Carter. Aan het mannelijk front stelen vooral Ian Holm en Alan Bates de show.

Maar nog meer dan de geslaagde vertolkingen, maken de decors en de visuele tierlantijntjes indruk - ‘Hamlet’ werd niet voor niets genomineerd voor twee Oscars. De setting is oogverblindend en de kostumering is om duimen en vingers bij af te likken. Het enige dat we ‘Hamlet’ kunnen verwijten, is dat de dialogen soms nogal ongelukkig geadapteerd zijn en dat het verhaal halfweg een beetje sleept. Dit laatste wordt echter ruimschoots goedgemaakt door een knappe finale. ‘Hamlet’ is misschien niet Zeffirelli op z’n best, maar deze prent bewijst eens te meer ’s mans talent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray