Zoeken

Hancock

  • Cinevision.be/nl quoteert Hancock met een 3/5
  • Regisseur: Peter Berg
  • Cast: Will Smith, Jason Bateman, Charlize Theron
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 09-07-2008
  • DVD: 27-11-2008
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hancock"

Het script van ‘Hancock’ fladderde al meer dan tien jaar doorheen Tinseltown, maar nooit durfde iemand er zich aan wagen. Het is echter niet toevallig dat het scenario pas in 2008 zijn weg naar het witte doek vond. Een tijd waarin de ene superheldenfilm de verwachtingen niet inlost terwijl de volgende alweer gehypet wordt. Eenzelfde tijd waarin een spoof als ‘Superhero Movie’ gretig (maar infantiel) de spot drijft met datzelfde genre. Ook ‘Hancock’ neemt de superheldenthematiek op de korrel, maar toch reiken de ambities van cineast Peter Berg verder dan een alledaagse pastiche. De regisseur van onder andere ‘Very Bad Things’ en ‘The Kingdom’ gaat op zoek naar de eenzame ziel achter de held. Het bestaan van een superhero is niet al rozengeur en maneschijn.

Niemand geschikter dan Will Smith om gestalte te geven aan de getormenteerde waaghals uit de titel, die het eerste halfuur voorgesteld wordt als een vuilbekkend drankorgel dat de staat zowaar meer geld kost dan de misdadigers die hij achter de tralies steekt. Als Hancock het leven redt van een optimistische zakenman (een geestige Jason Bateman) besluit die laatste de door de bevolking psychologisch bont en blauw geslagen antivolksheld een hart onder de riem te steken en van hem een geliefde (en gemiste) all American hero te maken.

Zo verandert ‘Hancock’ gaandeweg van een parodie in een herinterpretatie. De met energieke handheld camera’s geschoten actiescènes en de daarmee gepaard gaande effectenmolen ogen even gedreven in scène gezet als in de genrefilms waaraan hij refereert, maar de toon is grimmiger, subtieler en ook weemoediger (Hancock die “Good job” zegt). Berg is niet langer op zoek naar de snelle grappen - de meeste grappen scheren in het eerste halfuur voorbij - maar is ook nergens van plan zich in een keurslijf te (laten) wringen. Smith amuseert zich daarbij kostelijk (zie hem glunderen als ongeschoren en ongemanierde Hancock) en vindt in Bateman en zelfs Charlize Theron uitstekende aangevers.

Maar daarmee heeft Berg kennelijk nog niet genoeg hooi op zijn vork genomen. In het laatste halfuur wisselt ‘Hancock’ namelijk een tweede keer van koers en tovert Berg een stel schurken uit z’n mouw die nog klunziger tewerk gaan dan Sardonis en zijn troepen in het vroegere ‘Merlina’. Ze blijken slechts aangevers in een netjes in het Hollywoodgareel lopend emo-einde, dat het verhaal in alweer een ander, en ditmaal definitief daglicht plaatst. Drie films voor de prijs van één dus, maar slechts twee ervan zijn de moeite. Nog altijd ruim zestig procent zowaar; Will Smith heeft al slechtere rapporten gescoord.

Extras
Toegegeven, we missen wel een beetje de gebruikelijke extra’s als verwijderde scènes of andere en de making of is met zijn twaalf minuutjes ook niet echt lang uitgevallen. Wél interessant zijn de vele documentaires, die - nog maar dan de making of eigenlijk - inkijk geven in het tot stand komen van zo’n blockbuster en meerbepaald van de diverse spektakelscènes. Desalniettemin de moeite, deze dvd, omdat ook de film het de moeite waard maakt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray