Zoeken

Hannibal Rising

  • Cinevision.be/nl quoteert Hannibal Rising met een 1/5
  • Regisseur: Peter Webber
  • Cast: Gaspard Ulliel, Gong Li, Rhys Ifans
  • Genre: Horror
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 21-02-2007
  • DVD: 28-08-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Hannibal Rising"

Alsof er nog niet genoeg films gemaakt zijn over onze favoriete kannibaal. ‘Manhunter’ is nog steeds de beste, maar ook de drie verfilmingen met Anthony Hopkins mochten er best zijn - met Oscarwinnaar ‘The Silence Of The Lambs’ op kop. Anno 2007 wil men de franchise nieuw leven in blazen door de kijker te trakteren op een verjongingskuur.

In ‘Hannibal Rising’ komen we immers te weten hoe Hannibal uiteindelijk het mensenetend monster geworden is zoals we hem kennen uit de eerder genoemde en veel betere films. We ontdekken zijn motieven en worden geacht begrip op te brengen voor een door onheil aangetaste ziel. Mispoes. De beweegredenen van Hannibal zijn belachelijk en het concept van ‘Hannibal Rising’ doet veeleer dienst als sinister wraakfilmpje dan als voorgeschiedenis van een mythisch filmpersonage. Dat is misschien wel het ergste aan deze uit clichéscènes en slecht acteerwerk opgetrokken nieuwe aflevering in de reeks; het verhaal is zodanig oninteressant dat schrijver Thomas Harris z’n hele legendarische saga in een paar pennentrekken onderuit haalt. De Hannibal die we kennen uit alle vorige films is eigenlijk de geheimzinnige elegantie zelve; hij maakt z’n handen nauwelijks vuil, z’n aanvallen zijn kort en krachtig en hij voelt zich zichtbaar verheven boven z’n medemens. In ‘Hannibal Rising’ maken we kennis met een aanstormend monster, dat veeleer een pistool of samoeraizwaard gebruikt dan een simpel mes en eruit ziet als een boerenzoon op klompen.

Gaspard Ulliel heeft niet de minste uitstraling om aan dit personage gestalte te geven en we ergerden ons voortdurend aan z’n fake grimassen, die veeleer lachwekkend dan dreigend overkomen. Ook bijrolacteurs Gong Li (in een hopeloos onnozele zijplot!) en Rhys Ifans voelen zich duidelijk niet op hun plaats in deze pseudo-horrorthriller. Is er dan helemaal niets goed aan ‘Hannibal Rising’? Toch wel, de soundtrack is dik in orde en ook de beeldvoering is weinig minder dan oogverblindend. Peter Webber, bekend van ‘Girl With The Pearl Earring’, weet hoe hij mooie plaatjes moet schieten en dat bewijst hij hier bijna elke scène. Z’n idyllische plaatjes van de bossen van Litouwen zijn om van te smullen en ook z’n spanningopdrijving verraadt een zeker talent. Alleen jammer dat het verhaal nergens meewil.

‘Hannibal Rising’ is een aanfluiting; volstrekt overbodig, slecht geacteerd en gedrenkt in ridicule dialogen en ongeloofwaardige motieven. De uitstekende regie ten spijt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray