Zoeken

Ali

  • Cinevision.be/nl quoteert Ali met een 4/5
  • Regisseur: Michael Mann
  • Cast: Will Smith, Jon Voight, Jada Pinkett Smith, Mario Van Peebles
  • Genre: Drama
  • Duur: 159 minuten
  • Releasedatum: 27-02-2002
  • DVD: 13-11-2002
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Ali"

De film focust vooral op de Ali-periode van half jaren zestig tot half jaren zeventig. Mohammed Ali (Will Smith) beheerst zijn vak als geen ander en staat aan de wereldtop. Later ontmoet hij zijn eerste vrouw (Jada Pinkett-Smith), bekeert zich tot de Islam (waardoor hij zijn 'slavennaam' Cassius Clay verandert in Mohammed Ali) en daagt op de koop toe ook nog de Amerikaanse overheid uit door de verplichte militaire dienst in Vietnam af te wijzen. Wegens politieke en religieuze strekkingen, wordt hem zelfs zijn wereldtitel ontnomen. Ali heeft immers contacten met leiders als Malcolm X (Mario Van Peebles) en Martin Luther King Jr. (LeVar Burton). Ali zint echter op wraak, want hij wil koste wat het kost zijn wereldtitel terug. Het legendarische gevecht voor de titel tussen Ali en George Foreman (Charles Shufford) vindt plaats in Zaïre en wordt gedoopt tot het befaamde Rumble in the Jungle.

Het scenario van ‘Ali’ verliep niet van een leien dakje. Michael Mann zag wel wat in het script, maar herschreef het voor een groot stuk met zijn ‘The Insider’-collega Eric Roth. Michael Mann zag zijn film helemaal voor zijn ogen verschijnen, wanneer hij van de studio een machtig bedrag met zich meekreeg, zelfs nog gesteund door een hele zooi sponsors. Samen met hoofdacteur Will Smith stak hij een goede twee jaar in dit portret. Mann beschouwde de film op termijn als een provisorisch meesterwerk. Jammer voor hem is het niet dé film, waar wij op gehoopt hadden toen we hem voor het eerst aanschouwden.

‘Ali’ is geen meesterwerk, maar eerder een prestigeproject. Michael Mann spreidt zijn klasse opnieuw ten toon door gebruik te maken van wisselende camerastandpunten, maar weet zijn film toch niet over de hele lijn boeiend te houden. De prent dreigt op sommige momenten te vervallen in onnodige traagheid en tart het geduld van de kijkers nodeloos. De achtergronden rond Ali's persoon (de weigering voor Vietnam, zijn relaties, zijn geloofsovertuiging, ...) worden sterk uitgediept, maar brengen jammer genoeg enkele tragere momenten met zich mee. Niettemin een indrukwekkend document van een man met een missie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray