Zoeken

Happily N'Ever After

  • Cinevision.be/nl quoteert Happily N'Ever After met een 1/5
  • Regisseur: Paul J. Bolger
  • Cast: Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr., Sigourney Weaver
  • Genre: Animatie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 04-04-2007
  • DVD: 27-09-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Happily N'Ever After"

Animatiefilms, het is een genre apart. Het regiewerk levert, hoe je het ook draait of keert, veel minder problemen op - heb je ooit al een tekenfilmer horen afrekenen met tegenvallers op de set of moeilijke acteurs? - en ook op gebied van acteerprestaties is het een makkelijker in te kleden genre. Natuurlijk is er zoiets als de stemmencast, maar een mindere stem wordt veel sneller gecamoufleerd dan een slechte acteerprestatie. Waar schuilt dan de charme van een animatiefilm? In het verhaaltje, waarin irreële personages elkaar bekampen om de prijs van meest schattige verschijning en waarin meestal een loopje genomen wordt met de werkelijkheid. En natuurlijk spelen ook de visuals een niet te onderschatten rol. Waar de ouderwetse Disney-klassiekers steevast tien op tien scoorden qua charme en beeld, moeten de huidige genrefilms het veeleer hebben van gemakkelijkheidsoplossingen en een nijpend gebrek aan creativiteit.

‘Happily N’Ever After’ speelt gretig in op de wensen van de hedendaagse bioscoopbezoeker en hervalt al vanaf de eerste minuten in het bekende patroon, waaraan veel animatiefilms zich heden ten dage bezondigen. Een moderne tekenfilm is immers ofwel een moppentrommel - en liefst met veel verwijzingen naar de popcultuur en het huidige filmwereldje - ofwel een adaptatie van een klassiek sprookje, doorgaans gebracht met een twist. In ‘Happily N’Ever After’ wordt de aloude slagzin ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ op de korrel genomen en dat uit zich in een hele reeks potentieel andere eindes voor legendarische sprookjes als ‘Sleeping Beauty’ en ‘Rumpelstiltskin’. Maar het sprookje dat er het meest aan moet geloven is ‘Cinderella’; ook hier is er een centrale rol weggelegd voor ons favoriete muilprinsesje, die niets liever wil dan haar prins op het witte paard aan de haak slaan, ook al ontstaat er een aangekondigde bonje tussen haar en haar stiefmoeder én -zussen. Maar de boze stiefmoeder heeft de toverstaf over het koninkrijk veroverd en is vastbesloten dit sprookje niet gelukkig te laten eindigen.

Geen enkele keer waren wij verrast bij deze tamme herneming van de klassieke animatiethema’s. De hoofdpersonages stralen maar weinig charisma uit, de stemmen - Sarah Michelle Gellar en Sigourney Weaver tekenden voor respectievelijk Cinderella en haar boze stiefmoeder - ontberen een pak enthousiasme en de apotheose is oervoorspelbaar. Te mijden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray