Zoeken

Hardcore

  • Cinevision.be/nl quoteert Hardcore met een 3/5
  • Regisseur: Paul Schrader
  • Cast: George C. Scott, Peter Boyle, Leonard Gaines
  • Genre: Thriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-03-2005
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hardcore"

Drie jaar na z’n succesvolle scenario voor ‘Taxi Driver’ en een jaartje na z’n regiedebuut ‘Blue Collar’, neemt manusje-van-alles Paul Schrader opnieuw plaats achter de camera voor het zelfgeschreven ‘Hardcore’, een psychologische dramathriller.

Jake Van Dorn (George C. Scott) is een diep gelovig zakenman, wiens dochter (Ilah Davis) wegloopt tijdens een reisje naar Los Angeles. Jake besluit een privé-detective (Peter Boyle) op de zaak te zetten in de hoop z’n dochter terug te vinden. Deze komt erachter dat Jakes dochter meespeelt in goedkope seksfilms en belooft aan Jake haar te vinden. Jake ontdekt dat de detective echter andere prioriteiten heeft, ontslaat hem en besluit zelf een onderzoek in te stellen. Hij geeft zich uit als een producer van pornofilms om zich vrijuit in dit filmwereldje te kunnen begeven.

‘Hardcore’ is een rustig opgebouwde, onderhoudende prent, die start als een onconventioneel familiedrama om te ontaarden in een tergend langzaam opgebouwde thriller. Het verhaaltje is weinig memorabel, maar de mise-en-scène van Schrader is intrigerend en bijzonder sfeervol. Bovendien maakt Schrader reeds in de jaren zeventig gebruik van verschillende kleurfilters, wat het visuele aspect van deze film extra cachet geeft. Na een nogal interessante opbouw, is de finale jammer genoeg wat aan de tamme en voorspelbare kant. George C. Scott is goed op dreef; hij acteert gezapig en onderkoeld, maar weet net daardoor de juiste onbehaaglijke sfeer op de kijker over te brengen. Peter Boyle geeft gestalte aan een weinig uitgewerkte nevenfiguur en dit merk je ook aan z’n nogal gelaten vertolking. ‘Hardcore’ is geen hoogvlieger, maar heeft niettemin voldoende kwaliteiten in huis om dik anderhalf uur te vermaken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray