Zoeken

Harry Potter And The Goblet Of Fire

  • Cinevision.be/nl quoteert Harry Potter And The Goblet Of Fire met een 3/5
  • Regisseur: Mike Newell
  • Cast: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Brendan Gleeson
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 157 minuten
  • Releasedatum: 23-11-2005
  • DVD: 04-04-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Harry Potter And The Goblet Of Fire"

We hebben het niet zo begrepen op de immens succesvolle ‘Harry Potter’-franchise, die naast tal van bestsellers of verfilmingen ook uitgebreid is naar poppetjes, stickers, foto’s, t-shirts en ander lekkers, dat ouders voor zoon- of dochterlief onder de kerstboom verborgen houden. Maar het is uiteraard niet die franchise, die ons tegen de borst stoot, maar wel de onophoudelijke hoogdravende hocus pocus, bestaande uit ondefinieerbare toverspreuken en magische drankjes. En zij die, net zoals ons, heimelijk hopen dat het romantische geplavei tussen de zwerkballende tovenaarszoon met een brilletje en z’n filmnimf Hermione voor eens en altijd bezegeld wordt met een stevige plakker, moeten we opnieuw teleurstellen. Maar die ontgoocheling ruimde al snel plaats voor verwondering; want hoewel de romantische zielen opnieuw op hun honger blijven zitten, heeft Mike Newell de fantastische eer om als eerste in de geschiedenis een volwassen ‘Harry Potter’-verfilming naar het witte doek te brengen. ‘Harry Potter And The Goblet Of Fire’ is niet alleen voor de fans acceptabel, maar ook voor de non-adepten, waartoe wij onszelf maar al te graag rekenen, is deze prent een frisse, avontuurlijke en bovenal grappige fantasiefilm, die een uitstekende balans vindt tussen spektakelscènes en karakteruitdieping.

In dit vierde avontuur neemt Harry Potter (Daniel Radcliffe), samen met drie andere uitverkorenen, deel aan de TriWizard Tournament, een derby tussen verschillende toverscholen waarin ze enkele levensgevaarlijke proeven moeten doorstaan. Wat Harry echter pas gaandeweg beseft, is dat zijn deelname aan de wedstrijd hem stelselmatig dichter bij de duistere Lord Voldemort (Ralph Fiennes) brengt.

In z’n openingsscène weet ‘The Goblet Of Fire’ niet meteen te overtuigen (het wereldkampioenschap zwerkbal is een schertsvertoning!), maar eens terug op Hogwarts ontpopt er zich een aangename, charmante film, waarin veel meer gefocust wordt op het rijpingsproces van de personages. Je voelt dat het avontuurlijke trio gegroeid is en andere waarden een rol in hun leven gaan spelen. Al deze erg fijne uitdieping komt tot een uitstekend hoogtepunt door een uitgebreid uitgewerkte nevenplot over een jaarlijks, populair bal. De bijzonder mooi verzorgde actie is nog steeds voldoende tegenwoordig, al voelt deze veel minder kinderachtig aan. Ook is de finale dit keer veel spannender, mede door de intrede van dé bad guy van de reeks. Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson lijken zich nog beter in hun vel te voelen als de drie protagonisten en leveren uitstekende vertolkingen af. Ook is er dit keer een omvangrijke bijrol weggelegd voor Brendan Gleeson en een korter, maar krachtiger optreden van Ralph Fiennes als Voldemort.

‘Harry Potter And The Goblet Of Fire’ is niet alleen de beste uit de reeks, het is simpelweg een aangename film voor jong en oud. Voor de eerste keer in deze reeks zijn we dan ook benieuwd naar het vervolg!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray