Zoeken

Harry Potter And The Order Of The Phoenix

  • Cinevision.be/nl quoteert Harry Potter And The Order Of The Phoenix met een 3/5
  • Regisseur: David Yates
  • Cast: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Imelda Staunton
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 138 minuten
  • Releasedatum: 11-07-2007
  • DVD: 14-11-2007
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Harry Potter And The Order Of The Phoenix"

Jawel, onze favoriete tovenaarszoon met een brilletje is terug. Sinds het vorige avontuur - ‘The Goblet Of Fire’ betokkelde op sublieme wijze onze kwajongenssnaren - zijn we een beetje begeesterd door de charme van deze jonge magiër, die aankijkt tegen een noodlottige strijd versus opperheerser Voldemort. Wie nu al niet meer weet waarvoor het gaat, raden we aan toch eerst de vorige delen een kans te geven, maar voor zij die helemaal mee zijn, houden we het stellig: ‘The Order Of The Phoenix’ is een prima, haast volwassen Potter-film, die je vanaf de eerste tot de laatste minuut in de greep houdt, maar je helemaal op het einde toch niet voor de volle honderd procent bevredigd achterlaat.

Nochtans vertoont het verhaal een pak meer maturiteit. Je voelt dat de toon grimmiger is en de ruimte voor humoristische terzijdes tot een minimum beperkt. Maar laat dat in dit geval vooral geen erg zijn; de personages worden verder ontwikkeld - al blijft de sluimerende relatie tussen Hermione en Ron een beetje teveel aan de oppervlakte dobberen - en in de zinderende finale verwijst de spanning je onverbiddelijk naar het puntje van de stoel. Een nieuwe Potter betekent doorgaans een regisseurswissel en dat is ook deze keer niet anders. De nieuwe gelukkige is David Yates, een relatief onbekende cineast die zich toch opwerpt tot een volleerd filmer. Z’n mise-en-scène is om duimen en vingers bij af te likken - de choreografie in het eerste halfuur is weinig minder dan briljant - en ook weet hij er steevast het tempo in te houden.

Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint bewezen bij deel vier al dat ze hun personages tot in de puntjes beheersen en ook in ‘The Order Of The Phoenix’ voel je dat ze weten waarmee ze bezig zijn. Hun vertolkingen dragen nog steeds de film, al krijgen ze hier uitstekend weerwerk van een heerlijk geinige Imelda Staunton, die bewust flirt met overacting en net daardoor af en toe een glimlach op het gelaat weet te toveren (excuseer ons de woordkeuze!). Ook Ralph Fiennes krijgt al iets meer schermtijd toebedeeld, al hebben we het gevoel dat zijn rol in de volgende films nog aanzienlijk zal toenemen.

Dat ‘Harry Potter And The Order Of The Phoenix’ uiteindelijk toch de duimen moet leggen voor z’n puike voorganger heeft te maken met het verhaal. Als kijker wordt je meegenomen op een sinistere, duistere en beklemmende reis, maar de manier waarop sommige losse verhaaltjes samengeknoopt worden, gebeurt niet altijd even overtuigend. ‘The Order Of The Phoenix’ - terend op vooral een heus stel oogverblindende shots - is dan ook vooral een overgangsfilm. Eentje die prima z’n plaats in de reeks opeist, maar die vermoedelijk - of hopen we dit alleen maar? - de voorbode is van twee grootscheepse fantasiespektakels. Afwachten maar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray