Zoeken

Harsh Times

  • Cinevision.be/nl quoteert Harsh Times met een 3/5
  • Regisseur: David Ayer
  • Cast: Christian Bale, Freddy Rodriguez, Eva Longoria
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 14-03-2007
  • DVD: 27-09-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Harsh Times"

Christian Bale als flippende oorlogsveteraan? Ons verbaast het allemaal niets meer; de acteur transformeerde in z’n carrière al moeiteloos van genadeloze killer (‘American Psycho’) over ‘vel over been’-magere machinist (‘The Machinist’) tot robuuste vleermuisman (‘Batman Begins’), dus een nieuw excentriek figuur lonkte. In ‘Harsh Times’ speelt hij de rol van een ex-soldaat in de Golfoorlog, die er van droomt om bij de politie aan de slag te kunnen. In afwachting maakt hij zelf de straten onveilig, vergezeld van z’n beste vriend en eveneens werkloze twintiger (Freddy Rodriguez).

Aan het roer van deze beenharde en ultraruwe dramathriller staat David Ayer, die in het verleden al z’n sporen verdiende als scenarist van ‘Training Day’ en ‘Dark Blue’. De sfeer die beide films uitstraalden vinden we opnieuw terug in z’n regiedebuut, waarin personages letterlijk en figuurlijk tot op het bot uitgediept worden en in een realistische, maar snoeiharde cinema vérité stijl een tocht maken doorheen de achterbuurten van Los Angeles en de lokale folklore van Mexico. Het verhaaltje heeft eigenlijk maar weinig om het lijf, maar door de prima karakterschetsen en dito vertolkingen zien we dit zeer graag door de vingers. Het toontje is vrij depressief en er zijn maar weinige momenten dat Ayer de kijker een rustpunt gunt. En wanneer hij het toch ietsje kalmer aandoet, trakteert hij de argeloze toeschouwer op grappige, hetzij zeer morbide scènes.

Je zou ‘Harsh Times’ kunnen verwijten dat hij iets te veel z’n best doet om cool te zijn en dat is niet helemaal onwaar. Sommige actiescènes - ook al zijn er niet zoveel - voelen iets te lang gerekt en de finale is een beetje bij de haren getrokken, maar uiteindelijk helt de balans toch positief over. Vooral Christian Bale laat een onvergetelijke indruk na als dreigende homeboy, die moeiteloos balanceert tussen bezorgde vriend en gewetenloze killer. Hij wordt geflankeerd door onder andere Freddy Rodriguez en Eva Longoria, maar beide acteurs kunnen niet voldoende tegengewicht bieden. ‘Harsh Times’ roept heel wat echo’s op aan rauwere policiers als ‘Training Day’ en ‘Dark Blue’ - niet toevallig van dezelfde scenarist - maar toch snijdt deze film net iets dieper. Ayer is op de goede weg, nog even en hij slaat ons helemaal uit het lood.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray