Zoeken

The Heartbreak Kid

  • Cinevision.be/nl quoteert The Heartbreak Kid met een 3/5
  • Regisseurs: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
  • Cast: Ben Stiller, Michelle Monaghan, Malin Akerman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 17-10-2007
  • DVD: 20-03-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Heartbreak Kid"

Het gaat al een tijdje niet zo goed met de Farrelly-broertjes. Het regisseursduo dat medio jaren negentig nog verantwoordelijk was voor weinig hoogstaande, maar best vermakelijke lulkoek als ‘Dumb And Dumber’, ‘Kingpin’ en ‘There’s Something About Mary’ haalde daarna nooit meer hun oude niveau, maar toch bleven ze onverschrokken doorgaan op hetzelfde elan. Ze zijn ondertussen aan hun negende film aanbeland en nog steeds bevinden ze zich in het genre dat hun zo populair maakte: de romantische komedie met een twist. Want dat moeten we ze eigenlijk wel nageven. Hoezeer hun scenario’s gelardeerd worden met de meest wansmakelijke en vulgaire intermezzo’s, toch proberen ze altijd een mooi en afgerond verhaal te vertellen, waarin personages meer uitgewerkt zijn dan in het gros van hun genregenoten. Zo ook in ‘The Heartbreak Kid’, een remake van de gelijknamige billenkletser uit 1972 (toen nog met Charles Grodin).

Daarin maken we kennis met Eddie Cantrow (Ben Stiller), een 40-jarige sportzaakuitbater. Hij wisselt de ene losse flirt met de andere af, maar eigenlijk wil hij niets liever dan een geschikte vrouw vinden om mee in het huwelijksbootje te stappen. Alleen z’n onzekerheid dreigt ‘m parten te spelen. Als hij op een zekere dag de blonde Lila (Malin Akerman) tegen het lijf loopt, denkt hij dat het deze keer wel eens ‘voor echt’ zou kunnen zijn. Na amper zes weken zet hij dan ook voor het eerst in z’n leven de grote stap, maar eens op huwelijksreis komt Eddie erachter dat hij misschien toch een overhaaste beslissing genomen heeft. Lila blijkt plots niet meer het lieve en charmante meisje te zijn waarop hij verliefd werd. Integendeel, ze ontpopt zich tot een bazig, bezitterig en egoïstisch kreng, dat Eddie de schuld geeft van alles wat er verkeerd loopt. Toch heeft de tropische reis nog een lichtpuntje voor Eddie: hij ontmoet er de goedlachse en avontuurlijke Miranda (Michelle Monaghan), voor wie hij al na twee dagen diepe gevoelens koestert. Hij heeft z’n soulmate gevonden.

‘The Heartbreak Kid’ heeft z’n momenten en is alweer een heuse stap in de goede richting voor de Farrelly’s, maar toch kunnen ze met hun nieuwste niet voor de volle honderd procent overtuigen. Zo duurt de film misschien twintig minuten te lang (de teller klopt af op een lijvige twee uur en dat is wel erg lang voor dergelijk banaal verhaaltje) en zijn de nevenpersonages (de oversekste pa, de volgzame vriend) veeleer gekende karikaturen, die niets nieuws meer toevoegen aan het platgereden procédé. Wel leuk zijn de scènes op het eiland en dan vooral die tussen Stiller en Monaghan. Er heerst een innemende chemie tussen beide acteurs. Ook het feit dat de broertjes de vulgariteitwaarde opmerkelijk laag leggen, kunnen we ten zeerste appreciëren. Dat het verhaaltje op het einde toch verzandt in een flets en voorspelbaar Hollywoodcliché (liefde als ultieme vernedering), vinden we dan weer iets minder. Toch af en toe goed gelachen, zolang het duurt.

DVD-Recensie
Een hele reeks extra’s, maar uiteindelijk zijn er maar twee écht de moeite. Maar ze zijn wél reden genoeg om deze dvd in huis te halen. We hebben het nu in het bijzonder over de audiocommentaar van de twee regisserende broertjes én over de verwijderde scènes, die nu eenmaal altijd leuk (of interessant) zijn. Kortom, de komedieliefhebber mag deze niet laten voorbijgaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray