Zoeken

Heaven's Doors

  • Cinevision.be/nl quoteert Heaven's Doors met een 4/5
  • Regisseurs: Swel Noury, Imad Noury
  • Cast: Amidou, Youssef Britel, Rachid El Ouali, Rabie Kati
  • Genre: Drama
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum: 18-07-2007
  • DVD: 03-12-2007
  • Distributeur: Imagine Film Distribution
  • DVD: Filmfreak Distributie
Bekijk de cover van de film "Heaven's Doors"

Marokko mag dan wel nog niet bij de Europese Unie horen, aan de overkant van de Middellandse Zee hebben ze duidelijk ook verstand van films maken. De onverwachte ontdekking van dit overdonderende pareltje zindert sinds het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent 2006 nog steeds na en de bioscooprelease voor de zomer van 2007 kon niet beter gekozen zijn. In tegenstelling tot alle weerberichten wordt het immers broeierig heet. Misschien niet echt - dank u klimaatsverandering - maar toch zeker in de zalen waar deze film wordt vertoond.

Een combinatie van drie totaal verschillende hoofdpersonages, weldoordachte thema’s en een opmerkelijk vakkundige regie zullen zowel charmeren als verbazen. Een wraakactie wordt gekoppeld aan jeugdige impulsiviteit, een kinderwens verbonden met familiegeluk, een man met een verleden moet kiezen tussen berusting en verlossing. Misdaad en rechtvaardigheid liggen akelig dicht bij elkaar, fatalisme en het streven naar persoonlijk geluk leveren strijd in de gedachten die het scherm beheersen. Toch opmerkelijk hoe je in een stad als Casablanca kunt worden getroffen door die allesomvattende kille eenzaamheid, niet? Al laten de regisseursbroertjes Swel en Imad Noury minstens even vaak zien hoe hun personages het leven opnieuw ontdekken. De gevoelige verhalen laten niemand onbewogen en de sereniteit van deze debuutfilm spreekt dan ook boekdelen: wat een talent.

De weinige minpuntjes waarvan deze film blijk zou geven, wegen volstrekt niet op tegen de intense menselijkheid die van deze wonderbaarlijke prent uitgaat. Even opmerkelijk is de stijlvol ingetogen vertolking van vader Hakim Noury. Zijn interpretatie van een man die na vijftien jaar opsluiting wordt vrijgelaten en opnieuw zijn plaats in de wereld zoekt, liet een bijzonder diepe indruk na en sluit de film bijzonder knap af. Misschien moeten we toch maar hopen dat het de volgende maanden onophoudelijk regent. We mogen er immers niet aan denken dat deze film snel zou verdwijnen omdat iedereen op een terrasje zit…

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray