Zoeken

A History Of Violence

  • Cinevision.be/nl quoteert A History Of Violence met een 3/5
  • Regisseur: David Cronenberg
  • Cast: Viggo Mortensen, Ed Harris, Maria Bello, William Hurt
  • Genre: Thriller
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 02-11-2005
  • DVD: 07-06-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "A History Of Violence"

We raakten de tel kwijt hoeveel films de laatste tijd gebaseerd zijn op graphic novels, een term die nogal vaak geassocieerd wordt met visuele ontploffingskitsch à la ‘Hulk’ of ‘Daredevil’. Maar laat ons vooral niet vergeten dat pareltjes als ‘Ghost World’ of ‘Road To Perdition’ ook afkomstig zijn uit de alsmaar meer in de kijker rakende stripwereld. Legendarisch horrorregisseur David Cronenberg liet zich een jaartje geleden ook verleiden tot een comic-verfilming; met ‘A History Of Violence’ baseerde hij zich op de luchtige, maar aangename verhalen van John Wagner en Vince Locke.

Tom Stall (Viggo Mortensen) is een ordinaire burger in een landelijk dorpje, die plotseling tot lokale volksheld uitgeroepen wordt omdat hij twee overvallers de mond snoert en ze uiteindelijk een kogel door het hoofd jaagt. Plots is er de intrede van Carl Fogerty (Ed Harris), een invloedrijk gangster, die beweert dat Tom in het verleden een professionele killer was. Eentje, waarmee Fogerty nog een eitje te pellen heeft.

‘A History Of Violence’ vertelt een braaf, conventioneel verhaaltje, waarin Cronenberg hoogstens een paar keer echoot naar de hedendaagse Amerikaanse samenleving, maar er nooit echt enige kritiek op uit. Door z’n bijzonder rechtlijnige en makkelijk te volgen verhaal, is ‘A History Of Violence’ ongezien toegankelijk voor een Cronenberg-film en zal de Canadese cineast misschien voor het eerst een erg breed publiek aanspreken. Reken daarbij dat ’s mans nieuwst gekruid is met een stevige dosis nouvelle violence en uitpakt met enkele nagelbijtend spannende momenten (de tocht naar het huis!) en je hebt een vakkundig ingeblikte standaardthriller. Jammer is dan weer dat zowat alle personages clichés zijn, die huizen in een karakter met een onmetelijk perspectief aan mogelijke uitwerkingen. Dit zorgt er grotendeels voor dat we ons nogal moeilijk met de karakters kunnen vereenzelvigen en dus nooit helemaal kunnen meeleven met de film. Het moet echter gezegd dat Viggo Mortensen, een man die ons in het verleden nog maar weinig verrast heeft, uitstekend de hoofdrol voor z’n rekening neemt. Hij wordt geflankeerd door de populaire Maria Bello, een briljante Ed Harris en een voor de gelegenheid geestige William Hurt. ‘A History Of Violence’ is geen Cronenberg grand cru; wel een goede film, maar toch hadden wij nog ‘n tikkeltje meer verwacht!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray