Zoeken

The Hitchhiker's Guide To The Galaxy

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hitchhiker's Guide To The Galaxy met een 3/5
  • Regisseur: Garth Jennings
  • Cast: Martin Freeman, Zooey Deschanel, Mos Def, Sam Rockwell
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 17-08-2005
  • DVD: 25-01-2006
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Hitchhiker's Guide To The Galaxy"

‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’ was voorbestemd dé hype van 2005 te worden. Reeds twintig jaar lang hebben cineasten, scenaristen en vooral bedenker Douglas Adams zich over potentiële filmplannen gebogen alvorens één concreet woord op papier te zetten. Anno 2005 ziet auteur Adams eindelijk z’n levenswerk vertaald naar het witte doek in de vorm van een prettig gestoorde en razend originele sciencefictionkomedie.

Arthur Dent (Martin Freeman) is een ordinaire aardling zoals iedereen, die op één dag af te rekenen krijgt met verschillende problemen. De bulldozers staan klaar om z’n huis met de grond gelijk te maken, hij ontdekt dat z’n beste vriend Ford (Mos Def) een buitenaards wezen is en bovendien staat onze blauwe aardkloot op het punt vernietigd te worden. De enige overlevingskans die Arthur heeft is, onder begeleiding van z’n makker Ford, meeliften met een voorbijvliegend ruimtetuig. Op z’n merkwaardige en unieke ruimteavontuur ontdekt Arthur al snel dat een handdoek één van de belangrijkste zaken is die een man bij zich kan hebben.

‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’ pakt uit met non-stop grappen en grollen - de één al wat geslaagder dan de ander - en neemt de kijker vanaf de start mee op een uitzinnig filmavontuur, waarin excentrieke personages, buitenaardse volkeren, neerslachtige mechanismen (de zuchtende deur!) en bizarre gebruiken hun opwachting maken. Dat de film met z’n lengte van twee uur iets te veel hooi op z’n vork neemt, zien we graag door de vingers; ook al geven we toe dat na we na anderhalf uur wel opgelachen zijn. De prent pakt immers uit met zoveel jokes dat je bij een eerste kijkbeurt onmogelijk alles opgemerkt kan hebben.

Martin Freeman was een gewaagde keuze voor de hoofdrol, maar de hypergetalenteerde tv-acteur kwijt zich meer dan behoorlijk van zijn taak. Ook Mos Def, Zooey Deschanel, Sam Rockwell en Bill Nighy leveren knappe prestaties, terwijl Alan Rickman op geniale wijze z’n stem verleent aan de depressieve robot Marvin. Eerder gingen al stemmen op dat zij die de verhalen niet gelezen hadden moeilijkheden zouden ondervinden bij het bekijken van deze film; we geven grif toe dat de boekenwurmen onder ons misschien een streepje voor hebben, maar ook zij die nog nooit van ‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’ gehoord hebben zullen beslist genieten van enkele van de meest briljante grappen, die de laatste tijd op een bioscoopscherm te zien zijn geweest!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray