Zoeken

The Hoax

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hoax met een 3/5
  • Regisseur: Lasse Hällstrom
  • Cast: Richard Gere, Alfred Molina, Hope Davis
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 13-06-2007
  • DVD: 11-10-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Hoax"

“Wie hard genoeg zijn best doet, slaagt altijd”, horen we ons grootvader nog altijd zeggen. Fijne man, hoor, maar een beetje naïef. Natuurlijk is het zo dat je om iets te bereiken ook iets moet ondernemen, maar er zijn grenzen. Dat bewijst ons toch ‘The Hoax’, het waar gebeurde verhaal van een schrijver die zodanig ambitieus en zelfzeker (of moeten we zeggen: zelfingenomen?) was dat hij van zichzelf dacht in staat te zijn tot de grootste literaire stunt uit de geschiedenis: een biografie schrijver over mediamagnaat Howard Hughes. Jawel, diezelfde Howard Hughes, die mensenschuw geworden was, haast onmogelijk te contacteren, zich dagenlang opsloot in z'n kantoor en zich voedde met z'n eigen urine. Een biografie over deze schatrijke excentriekeling zou uiteraard veel publiciteit genereren, maar hoe bereik je zo'n man dan?

Voor Clifford Irving (Richard Gere), die zich begin jaren zeventig samen met z'n vriend Dick Susskind (Alfred Molina) aan dit avontuur zou wagen, was dit alleszins geen probleem. Howard Hughes zou niet gecontacteerd worden. Omdat de mediatycoon momenteel in proces lag, kon hij zich niet in een rechtzaal begeven; bijgevolg zouden Clifford en Dick nooit voor de rechter gedaagd kunnen worden. En daarenboven, Hughes laat amper iets van zich horen, dus waarom zou hij hiervoor een uitzondering maken?

Het verhaal van ‘The Hoax’ was natuurlijk nooit verfilmd geweest als onze helden deze scam of the century probleemloos tot een goed einde hadden kunnen brengen. Er loopt van alles mis en uiteindelijk zou Clifford Irving, die z'n boek uiteindelijk wel afleverde maar nooit gepubliceerd zag, toch geschiedenis schrijven. Het tempo ligt strak en enkel tijdens het laatste halfuur dreigt de film een paar van z'n pluimen te verliezen.

Richard Gere blijkt de uitstekende keuze om gestalte te geven aan deze energieke, enthousiaste en gedreven auteur, die nooit in z’n carrière van succes proefde en zich nu via een wanhoopsdaad toch in de literatuurannalen hoopt te krijgen. Gere speelt deze complexe rol - een gepatenteerde leugenaar die na verloop van tijd z'n eigen greep op de realiteit dreigt te verliezen - zonder er ook maar één seconde ‘over te gaan’; het is makkelijk om van deze figuur een slijmerige betweter te maken of een bezeten weirdo (uiteindelijk wordt Clifford paranoïde van z'n eigen roman!), maar Geres vertolking balanceert netjes tussen de twee. Alfred Molina is immer overtuigend en dat is ook hier niet anders én ook de vrouwen (Hope Davis, Marcia Gay Harden) leveren uitstekend werk in niet onbelangrijke bijrollen. Lasse Hallström heeft in het verleden beslist straffer werk afgeleverd, maar een geestig, fascinerend en vakkundig ingeblikt tijdsdocument als ‘The Hoax’ staat ook waardig op z'n palmares.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray