Zoeken

The Holiday

  • Cinevision.be/nl quoteert The Holiday met een 3/5
  • Regisseur: Nancy Meyers
  • Cast: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Black, Jude Law
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 131 minuten
  • Releasedatum: 20-12-2006
  • DVD: 19-04-2007
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Holiday"

Een nieuwe trend - of toch eentje die zich de laatste jaren iets meer gemanifesteerd heeft - is ongetwijfeld het fenomeen houseswapping, of huizenruil, zo je wil. Recentelijk wisselden Andie MacDowell en Olivia Williams hun woonsten uit in het volstrekt onbekende ‘Tara Road’ - bij ons zeer onopvallend in de zalen gedraaid - en nu is het de beurt aan de iets meer tot de verbeelding sprekende filmsterren Cameron Diaz en Kate Winslet.

Diaz speelt een Amerikaanse trailermaakster, die erachter komt dat haar vriend haar bedriegt, en Winslet een Britse redactrice, die emotioneel knock-out geslagen wordt wanneer haar baas, op wie ze stapelverliefd is, z’n huwelijk aankondigt. Beiden zoeken ze andere oorden op en vinden als bij wonder de liefde van hun leven op hun respectievelijke vakantiebestemmingen. Diaz wordt stapelverliefd op Jude Law, die aantreedt als Winslets broer, terwijl Winslet diepe gevoelens ontwikkelt voor Jack Black, in de huid van een enthousiaste, maar nuchtere componist.

Het verhaaltje van ‘The Holiday’ is er ongetwijfeld eentje waarover heel wat romantische zieltjes reeds uren en uren gefantaseerd hebben, maar toch voelt de film nergens belegen of voorspelbaar aan. Natuurlijk voelen we enkele plotwendingen al van ver aankomen en de finale zal voor niemand een verrassing blijken, maar toch wordt het met zoveel charme gebracht dat ook wij gingen meeleven met de mooi uitgetekende personages. Natuurlijk hebben we onze voorkeuren; zo vinden we de heel zachte, verre van melige romance tussen Winslet en Black het schoolvoorbeeld van een romantische komedie. Daartegenover staat misschien de affaire Diaz-Law, die meermaals op de dunne lijn tussen verdraagbaar en pure meligheid danst, maar net niet storend wordt.

Dit laatste is vooral de fout van cineaste Nancy Meyers, eerder verantwoordelijk voor het lichtjes entertainende ‘What Women Want’ en het hoofdzakelijk tegenvallende ‘Something’s Gotta Give’. Meyers legt haar focus veel te veel op het personage van Cameron Diaz en verliest daardoor het hele verhaal over Kate Winslet uit het oog. Jammer, want Winslets amoureuze escapades zijn niet de enige plusfactor aan haar leuke terzijdes. Zo is de vriendschap die ontstaat tussen Winslets personage en een oude Hollywoodscenarist, een glinsterende Eli Wallach, misschien wel de mooiste relatie uit de hele film. Hun discussies over het Hollywood van de jaren dertig en veertig levert heerlijke, haast zoetsappige cinema op. ‘The Holiday’ is weinig vernieuwend en als je hem op een filmschool zou ontleden, zou er waarschijnlijk geen spaander van heel blijven. Misschien niet geheel onterecht, maar dat kon ons niet beletten met volle teugen te genieten van de frivole verhaaltjes en dito acteerprestaties. Leuk, zonder meer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray