Zoeken

Hooligans

  • Cinevision.be/nl quoteert Hooligans met een 3/5
  • Regisseur: Lexi Alexander
  • Cast: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani
  • Genre: Drama
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 04-01-2006
  • DVD: 12-04-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hooligans"

Elijah Wood zal bij menig filmkijker altijd in het geheugen gegrift staan als Frodo; je weet wel, die huilerige uit snottebellen opgetrokken hobbit, die met veel zagen en klagen twaalf uur ‘The Lord Of The Rings’ bij elkaar neuzelde. We kunnen echter niet ontkennen dat Wood er blijkbaar alles aandoet om van dat imago af te raken; recente rollen in ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ en ‘Sin City’ bewezen reeds z’n hunker naar vernieuwing. Ook in ‘Hooligans’ gaat hij een volstrekt andere tour op.

Na z’n onrechtvaardige uitsluiting van Harvard, besluit student journalistiek Matt (Elijah Wood) naar Londen te trekken om z’n getrouwde zus Shannon (Claire Forlani) een bezoekje te gaan brengen. Al gauw sluit hij zich aan bij de vriendenkring van Shannons schoonbroer, Pete (Charlie Hunnam), de leider van de Green Street Elite, één van de meest illustere voetbalbendes in Londen.

‘Hooligans’ boogt op de uitstekende mise-en-scène van Duits cineast Lexi Alexander, bijgestaan door een passende, grauwe fotografie van Alexander Buono. Hoewel het verhaaltje maar weinig om het lijf heeft, gaat de prent aan een rotvaart vooruit en worden we meermaals naar het puntje van onze stoel verwezen. Ondanks meervoudige spannende scènes is ‘Hooligans’ in de eerste plaats echter een alternatief coming of age-drama, dat beslist genietbaar is voor mensen die helemaal geen affectie koesteren voor de sport an sich. Het enige wat we hem kunnen verwijten is dat z’n twee hoofdpersonages niet voldoende uitgediept zijn; het zijn niet de traditionele karikaturen, maar toch hebben we nergens het gevoel dat we echt in de denkwereld van de personages een kijkje hebben kunnen nemen. Wel verdient de prent een extra pluim voor z’n uitmuntende soundtrack; de ultieme confrontatie is één van de gruwelijkste scènes van de film, maar baadt tegelijkertijd in pure melancholie.

Elijah Wood is op de goede weg en bewijst eens te meer wat in z’n mars te hebben - hopelijk verkoopt hij in de toekomst z’n ziel niet opnieuw aan één of andere filmtrilogie - maar toch is het vooral Charlie Hunnam die de show steelt. Na z’n sympathieke vertolking in het geflopte ‘Nicholas Nickleby’ bleef het akelig stil rond de rijzende ster, laat ons hopen dat zijn prestatie in ‘Hooligans’ hem opnieuw meer dan verdiend in de schijnwerpers plaatst. ‘Hooligans’ had misschien betere accenten kunnen leggen door de karakters beter uit te diepen, maar niettemin levert beginneling Lexi Alexander een niet te versmaden drama af.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray