Zoeken

Hostel

  • Cinevision.be/nl quoteert Hostel met een 3/5
  • Regisseur: Eli Roth
  • Cast: Jay Hernandez, Derek Richardson, Jan Vlasak
  • Genre: Horror
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 08-03-2006
  • DVD: 27-07-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hostel"

De voornaamste slachtoffers in horrorfilms zijn de zogeheten backpackers. Het zijn gemakkelijke prooien; ze zijn doorgaans ver van huis, hebben al hun voorlopige bezittingen in hun rugzak en zijn altijd op zoek naar avontuur. Ook in ‘Hostel’ zijn de victims to be drie kameraden, die een trip doorheen Europa ondernemen.

Als wij ze ontmoeten, hebben ze net halt gehouden in Amsterdam, alwaar ze naar goede gewoonte op zoek gaan naar vrouwelijk schoon. Ze ontmoeten een sympathieke student, die hen vertelt over een Slowaaks jeugdhuis, alwaar de vrouwen enkel geïnteresseerd zijn in seks. De hitsige vrienden hebben niet meer info nodig en zitten de volgende dag nog op de trein naar Slowakije. Als één van de drie echter op mysterieuze wijze verdwijnt, starten de andere twee een zoektocht. De zoektocht leidt hen echter naar hun ergste nachtmerrie.

Enkele jaren geleden debuteerde Eli Roth met de sympathieke boshorror ‘Cabin Fever’. Nu is hij terug met ‘Hostel’, een door zijn goede vriend Quentin Tarantino geproduceerde horrorfilm, waarin spanning en gruwel hand in hand gaan met een uitstekend uitgewerkte plot. Hoewel de prent overal aangekondigd wordt als een zogenaamde shock horror, waar enkel plaats is voor de tot in de puntjes gevisualiseerde martelpraktijken, is ‘Hostel’ niet gruwelijker dan de gemiddelde horrorfilm. Ja, we krijgen al wel eens een close-up van een afgeknipte teen, doorgezaagde achillespees of uitgesneden oogbol, maar net als zoveel andere regisseurs, draait ook Roth z’n camera op de juiste momenten weg, waardoor ‘Hostel’ nergens te goedkoop wordt. Bovendien ligt de nadruk van de film helemaal niet op het martelen, en durft hij zelfs vragen opwerpen omtrent het menselijke gedrag en hoeverre wraak gerechtvaardigd is in bepaalde situaties. Verwacht geen maatschappijkritische film, maar toch is Roth’s tweede film meer dan een aaneenschakeling van afgehakte ledematen.

Bovendien is de spannende finale strak ingeblikt en blijkt de film toch nog een andere kant op te gaan dan je oorspronkelijk zou verwachten. Ja, we geven toe, de film komt nogal traag op gang en de acteerprestaties zijn verre van geslaagd, maar het maakt deel uit van de charme van het genre. Niet vernieuwend, maar toch hebben wij van deze ‘Hostel’ met volle teugen genoten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray