Zoeken

Hotel Rwanda

  • Cinevision.be/nl quoteert Hotel Rwanda met een 4/5
  • Regisseur: Terry George
  • Cast: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 23-02-2005
  • DVD: 19-10-2005
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Hotel Rwanda"

We schrijven Kigali, 1994. Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is als manager van het Sabena-hotel Milles Collines een graag gezien man. Hij is zelf een Hutu, maar evenwel trouwde hij met de Tutsi-vrouw Tatiana (Sophie Okonedo), met wie hij drie kinderen kreeg. Hoewel Paul van z’n stamgenoten verschillende onheilspellende berichten opvangt over de toenemende radicalisering van de Hutu-gemeenschap, gelooft hij niet dat er in Rwanda veel problemen zullen volgen en vertrouwt hij op de VN Blauwhelmen, die in het land zijn ter verkondiging van de vrede. Begin april verkeert het land niettemin in staat van oorlog, wanneer de Hutu’s hun massale Tutsi-uitroeiingen op gang brengen. Paul bouwt z’n hotel, nog steeds beschermd door de VN, om tot een vluchtelingenkamp en biedt onderdak aan meer dan duizend politieke vluchtelingen. Maar dan beslist de VN om zich terug te trekken.

Met ‘Hotel Rwanda’ bevestigt Iers cineast Terry George eens te meer z’n passie voor politiek geladen thema’s. Na scenario’s voor onder andere ‘In The Name Of The Father’ en ‘Some Mother’s Son’, waarin telkens de IRA centraal stond, kaart hij nu de welbekende, Afrikaanse problematiek aan. Z’n film fungeert zowel als belangrijk en razend interessant politiek pamflet als een aangrijpend oorlogsdrama over de heldendaden van een simpele, alom gerespecteerde hotelleider. ’s Mans regie mag dan nogal conventioneel zijn, z’n uitwerking is erg sterk en ontaardt in een krachtige kippenvelfinale. Dat de prent door z’n bombastische, theatrale soundtrack nogal goedkoop op de gevoelens van de toeschouwers probeert te spelen, zien we graag door de vingers - het is immers een zwaar beladen thema, dat door middel van raak geënsceneerde scènes en een mooie fotografie een beroep doet op de empathie van de kijker. George kiest er bovendien voor om van de gruwelijke genocide bitterweinig in beeld te brengen en het merendeel aan de fantasie van de kijker over te laten.

Don Cheadle is zonder meer geweldig als de altruïstische Rusesabagina, die er alles voor over heeft om niet alleen z’n familie veilig te stellen, maar ook de verschillende Hutu- en Tutsi-vluchtelingen. Hij wordt uitstekend geflankeerd door de onbekende, maar beslist getalenteerde Sophie Okonedo als z’n bange vrouw, Nick Nolte als VN Blauwhelm, Joaquin Phoenix als emotioneel betrokken reporter en Jean Reno als Sabena-voorzitter. ‘Hotel Rwanda’ is noodzakelijke, knappe en hartverscheurende cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray