Zoeken

House Of D

  • Cinevision.be/nl quoteert House Of D met een 3/5
  • Regisseur: David Duchovny
  • Cast: Anton Yelchin, Robin Williams, Téa Leoni, David Duchovny
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum: 14-09-2005
  • DVD: 25-05-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "House Of D"

Hij heeft al een heel arsenaal films bij elkaar geacteerd, maar toch kent iedereen hem het best als special agent Mulder uit ‘X-Files’. Met het semi-autobiografische coming of age-drama ‘House Of D’ levert hij in één klap z’n regie- en scenariodebuut af en neemt hij bovendien nog een klein rolletje voor z’n rekening. Hoewel verschillende zaken ons erop wijzen dat Duchovny nog aan ervaring moet winnen, vinden we ‘House Of D’ als eerste boreling meer dan verdienstelijk.

Tom Warshaw (David Duchovny) is een Amerikaanse artiest, die reeds op jonge leeftijd in Parijs verzeild raakte en er enige jaren later een gezin stichtte. Aan de hand van een hele reeks flashbacks komen we te weten wat de jonge Tommy (Anton Yelchin) dreef om op de vlucht te gaan uit z’n geboortestad. Zal hij ooit in het reine komen met z’n pijnlijke verleden?

Als scenarist bezondigt Duchovny zich aan de typische beginnersfouten; op verschillende momenten zijn de onderliggende morele boodschappen wel heel nadrukkelijk aanwezig en meermaals laat hij maar weinig fantasie aan de kijker over door z’n wijsgerige voice-over. Maar dit kan niet beletten dat Duchovny in wezen een erg mooi en ontluikend opgroeiverhaal te vertellen heeft over de ongewone vriendschap tussen een dertienjarige jongen en een mentaal gehandicapte volwassene. De fotografie is subliem en meermaals krijgen we uitmuntende panoramashots van het zonovergoten New York. Ook de soundtrack is om duimen en vingers bij af te likken; aangezien de prent zich hoofdzakelijk in de jaren zeventig afspeelt, passeren onder andere The Rolling Stones, Carlos Santana en Van Morrison de revue. Duchovny beroept zich bovendien op een getalenteerde cast met een imposante Anton Yelchin op kop. Yelchin, bekend van ‘Hearts In Atlantis’, weet door z’n natuurlijke charisma een extra dimensie aan het veelzijdige en speelse hoofdpersonage te geven. Hij krijgt uitstekend weerwerk van een al even indrukwekkende Robin Williams. In bijrollen is het uitkijken naar vooral Téa Leoni en David Duchovny zelf, voor de gelegenheid uitgedost met ringbaardje.

‘House Of D’ is soms geforceerd en weinig gebalanceerd, maar hij vertelt een eerlijk en oprecht verhaal. Mooi filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray