Zoeken

How To Lose Friends & Alienate People

  • Cinevision.be/nl quoteert How To Lose Friends & Alienate People met een 3/5
  • Regisseur: Robert B. Weide
  • Cast: Simon Pegg, Kirsten Dunst, Megan Fox, Jeff Bridges
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 12-11-2008
  • DVD: 01-04-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "How To Lose Friends & Alienate People"

‘How To Lose Friends & Alienate People’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Brits journalist Toby Young, waarin hij zijn lotgevallen als verslaggever tussen de grote Hollywoodvedetten uit de doeken doet. Een rags to riches-verhaal van een jonge, ondernemende keetschopper die uit z’n Engelse cocon geplukt wordt door de hoofdredacteur van een invloedrijk Amerikaans showbizzblad.

Waar gebeurd dus, al voelt deze nu en dan heerlijk om zich heen schoppende komedie bij momenten erg geromantiseerd en clichévol. Zelfs de portrettering van Young zelf lijkt ons eerder braafjes. Het verhaal doet immers de ronde dat de echte Young zijn taak als setadviseur verloor toen-ie de acteurs te veel op de zenuwen op werkte en aldus de opnames meermaals verstoorde. Van deze vervelende stoorzender blijft in de film immers niet zo veel meer over. Hij wordt gespeeld door de grappige Brit Simon Pegg die Young neerzet als de zelfingenomen reporter die hij placht te zijn en die na amper een paar dagen tijd op z’n New Yorkse redactie meer uitschuivers maakt dan een gemiddelde werknemer in z’n hele loopbaan. Vreemd genoeg echter maken die eens geestige (Pegg die ‘Con Air’ verdedigt als beste film ooit gemaakt), dan weer volstrekt foute (de voorspelbare scène met de hond) uitspattingen van Young niet zozeer een onsympathiek personage, als wel een aandoenlijk. Een man met een missie, wiens onbehouwen werkwijze vloekt met zijn nieuwe omgeving, maar meer ook niet.

De scherpe tandjes uit het boek zijn bij de vertaling naar het zilveren scherm dan ook plots melktandjes geworden, wat van ‘How To Lose Friends & Alienate People’ uiteindelijk weinig meer maakt dan een, weliswaar zeer genietbaar, formulefilmpje, afstevenend op een voorspelbare happy end. De knapperende dialogen geven de film in z’n eerste uur af en toe nog het verhoopte stoute kantje, maar tijdens de ietwat flets uitgevallen finale neemt de braafheid het andermaal over, met als resultaat een slotscène die zo uit de gemiddelde romcom met Sandra Bullock of Michelle Monaghan gelicht lijkt. Jammer eigenlijk, zeker als je weet dat regisseur Robert B. Weide eerder verantwoordelijk was voor de reeks ‘Curb Your Enthusiasm’, die net uitblonk door z’n alternatieve aanpak en z’n kleuren buiten de vooropgestelde lijntjes.

Nu goed, met Simon Pegg als sjofele onruststoker valt er genoeg af te lachen, en Kirsten Dunst en Megan Fox krijgen als vrouwelijke antagonisten verrassend veel om handen, en kwijten zich met eenzelfde aanstekelijke naturel van hun taak. ‘How To Lose Friends & Alienate People’ zal altijd wel een gemiste kans blijven - uit dit gegeven viel veel meer te halen! - maar in een tijdperk waarin romantische komedies met moeite een glimlach kunnen losweken, weet deze niettemin twee uur lang te charmeren. Plezant dus, maar ook zeer vrijblijvend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray