Zoeken

Howl's Moving Castle

  • Cinevision.be/nl quoteert Howl's Moving Castle met een 3/5
  • Regisseur: Hayao Miyazaki
  • Cast: Chieko Baisho, Takuya Kimura, Akihiro Miwa
  • Genre: Animatie
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 30-03-2005
  • DVD: 27-04-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Howl's Moving Castle"

Drie jaar na het betoverende, hartverwarmende en adembenemend mooie ‘Spirited Away’, ontbindt animatiefilmer Hayao Miyazaki opnieuw z’n op visuele pracht en bergen fantasie terende duivels. Het resultaat is ‘Howl’s Moving Castle’, een op de gelijknamige roman van Diana Wynne Jones gebaseerd sprookje.

Sophie is een meisje van achttien en werkt zich te pletter in het hoedenwinkeltje van haar moeder. Op één van haar habituele wandeltochtjes door de stad, ontmoet ze de mysterieuze, maar razend knappe tovenaar Howl, achternagezeten door de Heks Van Verspilling. Jaloers als de heks is, vervloekt ze Sophie tot een negentigjarig vrouwtje met een slechte rug. Sophie besluit te vluchten en zoekt haar toevlucht in Howl’s wandelende kasteel, alwaar ze opslag als huishoudster aan de slag kan. De oude Sophie kan het goed vinden met de excentrieke figuren in het kasteel, maar is nog het meest van al tot over haar oren verliefd op de goedhartige, maar laffe Howl. Hoe zal zij ooit haar liefde kunnen betuigen aan Howl en opnieuw haar frisse, achttienjarige verschijning worden?

Net als in z’n meest succesvolle films ‘Princess Mononoke’ en ‘Spirited Away’, creëert Miyazaki ook in ‘Howl’s Moving Castle’ een fictieve, van oogverblindende pracht bolstaande, leefwereld, waarin de meest uiteenlopende personages ten tonele verschijnen; een zich met eierschalen voedend haardvuur, een keffend op minuscule pootjes voortbewegend hondje, een vogelverschrikker met een rapenkop én een klein jongetje dat zich in een handomdraai tot een oude man kan omtoveren maken allemaal hun opwachting in het wonderbaarlijke kasteel. Het verhaaltje wil hier en daar wel wat stokken en in het tweede deel weet Miyazaki duidelijk niet welke kant uit te gaan. Zo is de finale ietwat langgerekt en zorgt dit ervoor dat ‘Howl’s Moving Castle’ op een weinig indrukwekkende manier afsluit. Erg jammer voor een uitermate verzorgde film, die het vooral moet hebben van z’n eidetische kwaliteiten, kleine details en kleurrijke, razend interessante karakters!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray