Zoeken

The Hudsucker Proxy

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hudsucker Proxy met een 3/5
  • Regisseur: Joel Coen
  • Cast: Tim Robbins, Paul Newman, Jennifer Jason Leigh
  • Genre: Komedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-11-2004
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Hudsucker Proxy"

Na de zelfmoord van Waring Hudsucker (Charles Durning), directeur van het hypersuccesvolle Hudsucker Industries, komt de raad van bestuur onder leiding van de hautaine Sidney Mussberger (Paul Newman). Hij heeft het geniale idee opgevat een onbekwaam iemand tot nieuwe directeur aan te duiden om ervoor te zorgen dat de bedrijfsaandelen kelderen. Eenmaal op een dieptepunt, kunnen Sidney en zijn kompanen aldus de aandelen voor een prikje aankopen. De directeurskeuze valt op de onzekere, edoch sympathieke Norville Barnes (Tim Robbins), die bulkt van de ideeën en bij deze de kans ziet om z’n dromen te verwezenlijken. Als blijkt dat ’s mans uitvinding een geweldig succes veroorzaakt, is het aan Sidney en de zijnen om maatregelen te treffen.

‘The Hudsucker Proxy’ gaat op geweldige wijze van start en pakt onverbiddelijk uit met een in geniale dialogen, schitterend camerawerk en heerlijk clowneske situaties uitblinkende eerste halfuur. Jammer dat de Coens daarna de meer traditionele toer opgaan en in het verdere verloop van de prent kiezen voor een ietwat voorspelbare en rechtlijnige aanpak. De karakters worden niet zo sterk uitgewerkt en naar het einde toe vallen de creatieve broertjes ook veel te veel in herhaling wat betreft het uitvindersthema. Hoewel ze op het einde nog uitpakken met een visuele én surreële tour de force (Tim Robbins’ sprong!), weet dit het verhaaltje niet recht te trekken. Ondanks de nogal onevenwichtige kwaliteit, wordt de prent in z’n totaliteit toch rechtgehouden door de voortreffelijke acteerprestaties van de twee hoofdacteurs. Tim Robbins is immer geweldig en ook hier weet de acteur zich prima uit de slag te trekken, terwijl het altijd een charme is om Paul Newman als oude rot aan het werk te zien. Jennifer Jason Leigh valt door haar scherpe stemmetje en hyperactieve bewegingen jammer genoeg soms een beetje uit de toon.

‘The Hudsucker Proxy’ is zeker niet de beste film van de regisserende broertjes, maar is toch voldoende verzorgd voor een onderhoudende kijkbeurt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray