Zoeken

The Hunting Party

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hunting Party met een 3/5
  • Regisseur: Richard Shepard
  • Cast: Richard Gere, Terrence Howard, Jesse Eisenberg
  • Genre: Thriller
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum: 23-07-2008
  • DVD: 23-09-2008
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Hunting Party"

Regisseur-scenarist Richard Shepard haalde z’n inspiratie voor ‘The Hunting Party’ uit een artikel in het Amerikaanse mannenblad Esquire, waarin beschreven stond hoe vijf journalisten middenin de Bosnische oorlog op zoek gingen naar de voortvluchtige oorlogsmisdadiger Radovan Karadžic. Hun onderzoek dat zijn oorsprong vond tussen pot en pint leidde hen al snel naar gevaarlijker terrein. De feiten zijn echter nooit zo spectaculair als fictie, en dus goot Shephard dit uitgangspunt in een scenario dat het midden houdt tussen een scherpe mediasatire en een politieke thriller.

Hij gooide historische accuraatheid grotendeels overboord en reduceerde het aantal reporters van vijf naar drie: de uitgebluste in diskrediet gebrachte Simon Hunt (Richard Gere), diens vroegere cameraman Duck (Terrence Howard) en groentje Benjamin (Jesse Eisenberg), het zoontje van de zenderdirecteur die zijn job alzo bemachtigde. De drie verslaggevers worden al gauw verward met CIA-agenten, wat hen dan wel een stap dichter bij Karadžic brengt, maar hen tegelijk ook tot wandelende prooi bombardeert voor diens gevaarlijke troepen.

Net als bij z’n vorige - het door Pierce Brosnan met veel zelfspot vertolkte ‘The Matador’ - kent ook de nieuwste van Richard Shepard een tweeledig verloop. ‘The Hunting Party’ gaat (erg langzaam) van start als een verdoken aanklacht tegen de media en hun berichtgevingen, maar transformeert langzaam in een spannende thriller die netjes alle genreclichés afhaspelt. Origineel is deze politieke prent slechts sporadisch, maar het vinnige acteerwerk van vooral Richard Gere maakt veel goed. Met rollen in ‘I’m Not There’, ‘The Flock’ en ‘The Hoax’ probeerde de populaire posterboy uit ‘Pretty Woman’ afgelopen jaren duidelijk andere rollen op te zoeken, en in dat rijtje hoort ook zijn rol van journalist Simon thuis, die enkele jaren voor zijn Bosnische avontuur instortte tijdens een nieuwsuitzending en tegen z’n eigen zender van leer trok. Het kostte hem zijn baan, maar zijn neus voor een goeie scoop is hij nooit verloren. Gere wordt aardig geflankeerd door Terrence Howard en Jesse Eisenberg, maar zij blijven ten allen tijde in zijn schaduw.

‘The Hunting Party’ slaat de bal wel ’s mis, maar het relativerende toontje van Shepard en de kordate mise-en-scène waarmee hij vooral in de tweede helft het tempo hoog houdt, zorgen er toch voor dat de film ‘kleeft’. De epiloog, waarin Shepard bekent waar en hoe hij met feiten een loopje nam, is daarbij een leuk toemaatje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray