Zoeken

Hustle & Flow

  • Cinevision.be/nl quoteert Hustle & Flow met een 4/5
  • Regisseur: Craig Brewer
  • Cast: Terrence Howard, Anthony Anderson, DJ Qualls
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-03-2006
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Hustle & Flow"

Films over rappers worden alsmaar populairder in Tinseltown; recente genregenoten als ‘8 Mile’ en ‘Get Rich Or Die Tryin’’ wisten immers heel wat mensen op de been te krijgen. Hoewel de eerder genoemde prenten autobiografische films waren over succesvolle zangers, is ‘Hustle & Flow’ een verzonnen verhaal over de pooier D-Jay (Terrence Howard), die voor het eerst in z’n leven de kans krijgt zichzelf te bewijzen als muzikaal talent.

‘Hustle & Flow’ zal waarschijnlijk de annalen ingaan als één van de weinige films waarvoor een hiphopnummer bekroond werd met de Oscar voor beste song. Maar toch is deze veelgelaagde en vakkundig ingeblikte prent meer dan een aaneenschakeling van rapnummers. De muziek is niet ondergeschikt aan het verhaal, maar toch vestigt cineast Craig Brewer zijn aandacht vooral op de karakterontwikkeling van het interessante hoofdpersonage. D-Jay is niet zomaar een vuilgebekte pooier die een opnamestudio inkruipt; hij is een selfmade man met een grote mond maar een klein hartje. Hij krijgt ook maar weinig kansen in z’n leven en probeert met een minimum aan apparatuur samen met enkele nieuwe vrienden een paar demotapes op te nemen. Net door deze realistische factor, wordt het heel wat makkelijker om mee te leven met de lotgevallen van de protagonisten. Maar niet alleen het verhaal is goed uitgewerkt, ook visueel pakt Brewer uit met enkele mooie kunstjes - de muzikale montage over Skinny Black is één van de mooiste scènes uit de film.

Terrence Howard, bekend van z’n aanzienlijke bijrol in ‘Crash’, werd genomineerd voor een gouden beeldje voor z’n hartverscheurende en down to earth vertolking van een kleine ondernemer in een keiharde wereld. Hij wordt geflankeerd door een uitstekende Anthony Anderson, die voor het eerst in z’n carrière niet de onnozelaar uithangt maar een erg doorleefde vertolking neerpoot, en DJ Qualls als begenadigde toetsenist. ‘Hustle & Flow’ is meer dan zomaar een muziekfilm; het is een aangrijpend, diepmenselijk misdaaddrama, dat teert op uitmuntende vertolkingen en een verrukkelijke flair.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray