Zoeken

I Heart Huckabees

  • Cinevision.be/nl quoteert I Heart Huckabees met een 4/5
  • Regisseur: David O. Russell
  • Cast: Jason Schwartzman, Jude Law, Mark Wahlberg, Dustin Hoffman
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum: 27-04-2005
  • DVD: 13-10-2005
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "I Heart Huckabees"

‘I Heart Huckabees’, de nieuwste van filmisch buitenbeentje David O. Russell, wist heel wat gemengde gevoelens los te weken. De één houdt het op hautain geneuzel, de ander gewaagt van een intellectuele komedie. Wij houden het graag op een frisse, existentiële tragikomedie, waarin Russells voornaamste doel eruit bestaat om z’n personages aan de kijker voor te stellen. Deze buitengewoon waanzinnige filmtrip bevat een veelgelaagd scenario, waarin Russell nauwelijks rustpunten bouwt en verschillende onwaarschijnlijke plotwendingen door elkaar verweeft tot een universeel geheel. Het resultaat is een cinematografische verstoteling, een van een veelsterrencast voorziene knap geschreven levensbeschouwing, die door het gros van de Amerikaanse bevolking zonder pardon werd uitgespuwd.

Russell toont zich een meester in het creëren van hilarische situaties met een wrang kantje, waardoor je als kijker machteloos toekijkt en jezelf regelmatig afvraagt of je ermee moet lachen of het allemaal erg triestig hoeft te vinden. Door de vaak gevatte en scherp uitgewerkte karakterschetsen, gaan we bovendien moeiteloos meeleven met de verschillende protagonisten, die hoofdzakelijk bestaan uit fabelachtige figuren met de obligate tics en eigenaardigheden. Naast verschillende komische situaties (het etentje bij de gelovige familie is een waar hoogtepunt!), laat Russell zich ook gelden op verbaal vlak. Z’n humor is gortdroog en z’n dialogen zijn vaak zo ambigu of uitgekiend dat je bij een eerste kijkbeurt onmogelijk elke nuance beet kan hebben.

Maar de grootste sterkte van ‘I Heart Huckabees’ zijn de uitmuntende vertolkingen van de voltallige cast. Jason Schwartzman bewees reeds in z’n acteerdebuut ‘Rushmore’ heel wat in z’n mars te hebben en ook hier zet hij een fenomenale acteerprestatie neer. Hij wordt geflankeerd door een humoristische Dustin Hoffman, een uitzinnige Lily Tomlin, een ingetogen Isabelle Huppert (die moerasscène!), een perfect gecaste zichzelf parodiërende Jude Law, een mysterieuze Naomi Watts en tot slot een boven zichzelf uitgroeiende Mark Wahlberg. Bogend op een intrigerend en fris verhaal, fantastische dialogen, goede vertolkingen en een heerlijke soundtrack, is ‘I Heart Huckabees’ beslist het bekijken waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray