Zoeken

I Served The King Of England

  • Cinevision.be/nl quoteert I Served The King Of England met een 3/5
  • Regisseur: Jiri Menzel
  • Cast: Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 05-03-2008
  • DVD: 06-11-2008
  • Distributeur: BrunBro Films
  • DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "I Served The King Of England"

“Ik wilde heel mijn leven lang maar één ding: miljonair worden”, aldus Jan Dite als hij vervroegd uit de gevangenis wordt vrijgelaten; hij was veroordeeld tot vijftien jaar, maar uiteindelijk deed-ie er ‘slechts’ veertien jaar en driekwart van uit - zo meldt hij zelf via de voice-over. De toon is daarmee al meteen gezet. Het satirische trekje dat Tsjechisch filmer Jiri Menzel (de levende legende die eind jaren zestig de Oscar won met ‘Closely Watched Trains’) in de openingsmonoloog reeds tentoonspreidt, houdt hij ook de verdere twee uur aan. Het resultaat is een heerlijk frisse en tegelijkertijd lekker ouderwetse karakterschets, waarin hij het niet nalaat subtiel kritiek te uiten op het politieke en sociale milieu gedurende een kwarteeuw uit de Tsjechische geschiedenis.

Op het moment dat Dite uit de cel wordt gelost, is hij een oude man, die - zoals zovele ex-bajesklanten in die periode - veroordeeld is tot een ‘takenstraf’ aan de Tsjechisch-Duitse grens. Daar ontmoet hij een jonge vrouw, die hem met heimwee en weemoed doet terugdenken aan z’n frivole leven in de jaren twintig en dertig. Via een hele reeks flashbacks komen we Dite’s achtergrond te weten. Wie hij was, waar hij vandaan kwam en hoe zijn drang om een klein fortuin te bezitten alsmaar groter werd. We zijn getuige van zijn vroege kwajongensstreken als hotdogventer in een lokaal stationnetje, we zien hoe hij het vervolgens schopt tot ober in een klein cafeetje, om uiteindelijk via een luxehotel en een exquise restaurant te eindigen aan het hoofd van de voedselketen.

Tijdens het eerste uur zoomt Menzel vooral in op de schalkse schelmenstreken van het kleine opdondertje annex ondernemende geluksvogel (de scène met de generaal is hilarisch!). Het tempo ligt hoog en de clowneske bewegingen van de karakters refereren aan de gloriejaren van de stomme film (de eerste flashback volgt zelfs het ‘dialogen via bordjes’-procédé). Het helpt natuurlijk helemaal om dat ‘terug in de tijd’-gevoel kracht bij te zetten door een snoezige jongeman te casten, die eruitziet als een bastaardzoon van Charlie Chaplin of Buster Keaton. De leidraad doorheen de film - naast de drang om rijk te worden - is mooie vrouwen; Dite houdt van de vrouwtjes (zijn afspraakjes met de prostitué uit The Paradise zijn van een ongeziene charme) en dat zal hem uiteindelijk in de armen leiden van de fascistische Liza (Julia Jentsch) tegen de achtergrond van het opkomende nazisme. Het tweede deel wordt de prent dan ook iets grimmiger, maar nooit verliest Menzel z’n bittergeestige toontje. ‘I Served The King Of England’ - we moeten de titel toch een keer vermelden - is een klein, fijn filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray