Zoeken

The Ice Harvest

  • Cinevision.be/nl quoteert The Ice Harvest met een 3/5
  • Regisseur: Harold Ramis
  • Cast: John Cusack, Billy Bob Thornton, Connie Nielsen
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 08-02-2006
  • DVD: 22-06-2006
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Ice Harvest"

We schrijven kerstavond te Wichita, Kansas. Charlie Arglist (John Cusack) is een armtierige maffia-advocaat en heeft voor het eerst in z’n leven iets te vieren. Samen met z’n louche compagnon Vic (Billy Bob Thornton) is hij erin geslaagd twee miljoen dollar te stelen uit de kluis van z’n baas (Randy Quaid). Charlie hoopt er samen met z’n sexy vriendin, de femme fatale Renata (Connie Nielsen), vandoor te kunnen gaan, op zoek naar warmere en veiligere oorden. Helaas steekt er een sneeuwstorm op, waardoor Charlie genoodzaakt is een beetje langer in het stadje te blijven. De boel wordt echter gecompliceerd als de big boss achter Charlie’s misdaad komt en een huurmoordenaar op ‘m afstuurt.

Harold Ramis, bekend van onder andere het hilarische ‘Groundhog Day’ en het aangename ‘Multiplicity’, regisseert deze zwartkomische noirthriller met de juiste dosis schwung. Al vanaf de eerste minuten is de toon gezet; de grappen zijn subtiel en cynisch, de spanning is op bepaalde momenten om te snijden en de setting is sfeervol. ‘The Ice Harvest’ is zo’n filmpje dat we in een melancholische bui wel eens sympathiek oubollig durven noemen; uiteindelijk brengt Ramis een mooie oude aan de zwartwit thrillers uit de jaren veertig-vijftig (de scène op de pier!) en daarmee begeeft hij zich op onbekend terrein. Het valt op hoe trefzeker Ramis sommige sleutelscènes in beeld brengt, hij verliest de grip op z’n verhaal nooit en ondanks de opeenstapeling van plotwendingen blijft alles voor de kijker glashelder.

John Cusack is één van de meest getalenteerde acteurs van z’n generatie en ook in ‘The Ice Harvest’ doet hij z’n reputatie alle eer aan. Z’n natuurlijke nonchalance is een welgekomen pluspunt voor z’n al even warrig, semi-sympathiek, maar vooral dubbelzinnig en mysterieus personage, dat in een onwennige en ongewilde situatie terechtkomt. Hij krijgt uitstekend weerwerk van een gecontroleerde Billy Bob Thornton en een verleidelijke Connie Nielsen. Voor de extra komische noot wordt gezorgd door Oliver Platt als Charlie’s losbandige vriend en Randy Quaid als niets ontziende crime king. ‘The Ice Harvest’ is een niet te versmaden komische misdaadthriller.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray