Zoeken

The Illusionist

  • Cinevision.be/nl quoteert The Illusionist met een 3/5
  • Regisseur: Neil Burger
  • Cast: Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti, Rufus Sewell
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 24-01-2007
  • DVD: 24-05-2007
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Illusionist"

It’s magic time! Amper een paar weken na de release van de overtuigende goochelthriller ‘The Prestige’, het nieuwe geesteskind van cineast Christopher Nolan, is het de beurt aan ‘The Illusionist’ om mensen in zwijm te doen vallen aan de hand van oogverblindende, maar vooral waanzinnige acts.

De illusiemaker uit de titel is Eisenheim (Edward Norton), een ietwat zonderlinge man, die nog steeds amoureuze gevoelens koestert voor z’n oude jeugdvriendinnetje. Een relatie was toen echter ondenkbaar aangezien hij niet van adel is en Sophie (Jessica Biel), z’n vlam to be, voorbestemd was uit te groeien tot een hertogin. Wanneer Eisenheim tijdens één van z’n razend succesvolle shows Sophie opnieuw tegen het lijf loopt, wordt het oude vuur opnieuw aangewakkerd. Sophie is echter verloofd met de nieuwe kroonprins (Rufus Sewell), een onsympathiek heerschap die al menig vrouw bont en blauw sloeg en het nu ook op Eisenheim gemunt heeft. Hij kan niet tegen het succes van de fantastgoochelaar en zendt één van z’n trouwe luitenanten, inspecteur Uhl (Paul Giamatti), om Eisenheim achter slot en grendel te krijgen. Nu, om iemand op te sluiten, heb je uiteraard iets nodig dat tegen hem pleit, dus besluit Uhl Eisenheim voortdurend te schaduwen om hem op een misstap te kunnen betrappen. Uhl, die zelf een grote goochelfan is, raakt echter ook in de ban van Eisenheims magische kunsten.

‘The Illusionist’ is net als z’n genregenoot ‘The Prestige’ gesitueerd rond 1900, maar daar houdt de vergelijking dan ook mee op. In ‘The Illusionist’, de tweede film van nobele onbekende Neil Burger, is veel minder plaats voor spielerei; elke act van Eisenheim is emotioneel veel pakkender en dient een hoger doel. In wezen is deze als magiethriller verpakte prent een veel complexer en razend interessant romantisch drama, waarbij vooral de onvoorwaardelijke liefde centraal staat. Dit klinkt natuurlijk erg pathetisch, maar je zou ervan verschieten hoe volwassen ‘The Illusionist’ met dit onderwerp omgaat en nooit vervalt in melodramatische banaliteiten. Tuurlijk is de prent bij momenten spannend en uiteraard doen sommige heerlijk gechoreografeerde montages het hart sneller slaan, maar nooit vergeten we wat er in het verhaal centraal staat.

Eisenheim is een erg complexe figuur en Edward Norton blijkt de ideale man om aan deze mysterieuze persoonlijkheid gestalte te geven. Met z’n ringbaardje, geheimzinnige grimas en ijskoude blik is hij de perfecte goochelkoning. Maar ook z’n tegenspelers zijn verbluffend, met een al even imposante Paul Giamatti op kop. Ook de bijrollen, ingevuld door de veelvuldig als bad guy gecaste Rufus Sewell en de vooral door haar looks succesvolle Jessica Biel, zijn prima. We houden er dan wel niet zo van, maar in het geval van ‘The Prestige’ en ‘The Illusionist’ beseffen we dat een vergelijking zich opdringt. Nolans visuele hoogstandje deed ons op het puntje van onze stoel kruipen, maar ‘The Illusionist’ deed ons hart smelten. U mag zelf oordelen wat u het liefst beleeft.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray