Import: een Oekraïense moeder kan de eindjes moeilijk aan elkaar knopen met het hongerloontje dat ze als verpleegster verdient. Ze probeert het nog even als webcamhoertje, maar haar besluit staat al vast: ze vertrekt naar Oostenrijk om daar geluk te vinden. Haar baby laat ze achter bij haar moeder. In Oostenrijk kan ze meteen aan de slag als een soort au pair annex huishoudster (met kost en inwoon), maar daar wordt ze al snel aan de deur gezet. Uiteindelijk belandt ze in een rusthuis, waar de dokters en verpleegsters de bejaarden laten verkommeren.
Export: de lotgevallen van een Oostenrijkse jongeman, die overal schulden heeft en schijnbaar moeilijk aan een job geraakt - hij probeerde het wel even als bewakingsagent, maar niet voor lang. Hij houdt er een niet zo goede band met zijn stiefvader op na, met wie hij richting Oekraïne trekt om daar een stel gokautomaten te versjacheren. Ze doen zich (of toch zijn stiefvader) tegoed aan drank en prostituees.
Vergeet de torture porn uit shockhorrors als ‘Saw’ en ‘Hostel’; de échte gruwel vind je in ‘Import/Export’, een bikkelharde duovertelling over twee gelijkgestemde zielen, die van Oost naar West en andersom trekken op zoek naar dat sprankje hoop. De twee verhalen lopen parallel, maar de karakters ontmoeten elkaar nooit. Ulrich Seidl, die vijf jaar geleden al het controversiële ‘Hundstage’ inblikte, creëert een universum van wanhoop, vernedering en uitzichtloosheid, maar veroordeelt zijn personages niet. Zowel de jonge moeder die haar heimat de rug toekeert als de jongen die hetzelfde doet met zijn stiefvader laat hij in hun waardigheid. Al bevinden ze zich in mensonterende omstandigheden; Oekraïense woonwijken zijn er blijkbaar erger aan toe dan een hedendaags containerpark en de vuile sekskoten stralen geen spatje sensualiteit uit. Ze zijn omgeven door pure walging, maar toch houden ze hun kop boven water. Ze proberen, ze moeten wel.
Seidl maakt van ‘Import/Export’ echter geen makkelijke zit door langdurig de camera te richten op die harde ellende en ongemakkelijke situaties (en confrontaties), waarin hij voortdurend flirt met de grens van exploitatie; vooral de lange scène aan het eind met de 19-jarige prostituee, die naakt over de grond moet kruipen, blaffend als een hond, is huiveringwekkend. De laatste van vele mokerslagen die Seidl op iets meer dan twee uur tijd toedient. Door te werken met non-acteurs heerst er ook een authentiek gevoel, wat de horror er alleen maar echter op maakt. Aan het eind verraadt Seidl zich misschien niet de pessimist waarvoor hij versleten wordt, maar een film om vrolijk van te worden is ‘Import/Export’ allerminst.