Zoeken

In Good Company

  • Cinevision.be/nl quoteert In Good Company met een 3/5
  • Regisseur: Paul Weitz
  • Cast: Dennis Quaid, Topher Grace, Scarlett Johansson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 25-05-2005
  • DVD: 23-02-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "In Good Company"

In 1999 debuteerden de gebroeders Weitz met de vulgaire onderbroekenkomedie ‘American Pie’. Later stonden ze nog aan het roer van de geflopte remake ‘Down To Earth’ en het hartverwarmende ‘About A Boy’, waarmee ze voor het eerst bewezen heel wat in hun mars te hebben. Bij ‘In Good Company’ is het enkel Paul Weitz, die zowel het regiewerk als het scenario voor z’n rekening neemt.

Dan Foreman (Dennis Quaid) leidt een gelukkig leventje; hij is getrouwd met z’n schoolliefde en heeft twee schatten van dochters. Wanneer het bedrijf waar hij een topfunctie bekleedt echter overgenomen wordt door een multinational, wordt hij opzij geschoven voor de jonge, onervaren Carter Duryea (Topher Grace). Dan blijft echter aan de slag als Carters rechterhand, waardoor hij een bijzondere relatie met de yuppie opbouwt. Hij ontdekt dat er onder al die oppervlakkige praatjesmakerij een ongelukkig en gebroken man schuilgaat.

‘In Good Company’ bulkt van de clichés, maar wordt met zoveel charme in beeld gezet dat het onmogelijk is niet te genieten van dit tragikomisch vertier. Hoewel de prent regelmatig op de gevoelens van de kijker speelt, ontaardt hij nooit in plat sentiment of tenenkrommende liefdesverklaringen. Dat is dan ook het sterke punt aan deze lichtsatirische kijk op het huidige dotcom-tijdperk. De verschillende plotwendingen en de psychologische ontwikkelingen van de verschillende protagonisten voelen nergens geforceerd aan en zijn realistischer dan bij het gros van z’n genregenoten. Voor sommigen zal het verhaaltje waarschijnlijk iets te voorspelbaar zijn, maar toch kunnen ook zij zich laten verrassen door de verschillende subtiele details, die Weitz inbouwt om z’n prent de nodige pit te geven.

Dennis Quaid stond vorig jaar nog in twee draken, ‘The Day After Tomrrow’ én ‘Flight Of The Phoenix’, maar met deze carrièremove heeft de nog steeds erg populaire acteur opnieuw het nodige krediet verdiend. Hij krijgt prima weerwerk van Topher Grace, die op geleidelijke maar blijkbaar uitermate geslaagde wijze de overstap van de televisie- naar de filmwereld maakt. In bijrollen is het uitkijken naar een verrassend onopvallende Scarlet Johansson - sterk als altijd, maar minder prominent aanwezig - en Malcolm McDowell als megalomane multinationalbaas. ‘In Good Company’ is weinig vernieuwend, maar is op zo’n charmante wijze gebracht, dat wij hier onmogelijk aan konden weerstaan!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray